Тагарев: Бях съветник към Военното министерство на Украйна, не съм взел нито 1 гривна

България ще обучава по 60 медици от Киев годишно във ВМА

Новини
12:09 - 29 Юни 2023 (обновена)
4040
Тагарев: Бях съветник към Военното министерство на Украйна, не съм взел нито 1 гривна

Министър Тодор Тагарев, който е на изслушване в НС по темата за помощта за Украйна, се наложи да отговори на въпрос на Радостин Василев бил ли е някога служител на украинското министерство на отбраната и дали въобще е обвързан с Киев под някаква форма. "Ако това е така - това би повлияло на вашата безпристраност.", атакува Руди.

"Като разпределяте и получавате помощ, вие можете заради субективно отношение да направите така, че да пострада мегдународния авторитет на България", мотивира се депутатът.
 
Това е някаква закачка, отвърна военният министър. И отвърна:"Да, работил съм като съветник към Министерство на отбраната на Украйна между 2005 г.- 2011г.Ходил съм регулярно в Киев, работих и в различни международни фомати и съм предал опит по въпроса планиране на отбраната и ресурсно управление.

За тази работа не съм получил нито една гривна, или какъвто и да е паричен еквивалент, обясни министърът. 

Преди това пък Тошко Йорданов показа компетентност във военната техника. Той попита, като става дума за военна помощ за Украйна, това включва ли танкова. В България танковете най-много 40 са модернизирани, и то от израелска фирма и ако ще даваме Т-72 танкове, от модернизираните ли ще бъдат или не?, попита шефът на ПГ на ИТН.

Мога да дам конкретика. Понеже до момента този пакет, който гласува МС няма включени танкове, наистина 40 от тях се реорганизират по договор с "Терем". И аз знам, че подизпълнител е израелска фирма. Ако стигнем въобще до този въпрос, не мога да прогнозирам дали ще стигнем до там. Има стотици танкове "Леопард", които Украйна получава. Но  модернизираните няма да бъдат включени в помощта, обясни министър Тагарев.

От изслушването на военния министър стана ясно, че 60 украински бойни санитари ще обучава България на година.

"Във връзка с това решение е предвидено след съгласуване с украинската страна на територията на България да се проведе обучение с един модул подготовка на бойни санитари до 15 лица от въоръжените сили на Украйна на месец с продължение 10 работни дни и до четири модула в рамките на една година или общо 60 лица", каза той.

Предвидено е обучението да се случва във военномедицинския симулационен тренировъчен център на ВМА. Той вече е изграден с подкрепа от САЩ и се използва за обучение на български медици. Вече е отправено предложение да има такова обучение на украинци през есента на 2023 г.

Тагарев обясни, че от началото на годината Европейският съюз е предприел действия по доставка на оръжия за Украйна в три направления - за незабавен трансфер на боеприпаси за Украйна от съществуващите запаси калибър 155 мм. "В това направление България няма да вземе участие, тъй като не разполага с такива боеприпаси", поясни вече ясните факти министърът.

Второто е за реализиране на съвместна поръчка на боеприпаси със средства от ЕС. "Министерството на отбраната не участва в това направление, тъй като на този етап не разполага с артилерийски системи 155 мм, но не изключваме възможността Европейската агенция по отбрана да възложи и на български фирми производството на такива боеприпаси", обясни министърът.

Третото направление е увеличаване на производствения капацитет на европейската отбранителна индустрия. "В това направление като мерки за увеличаване на капацитета ЕК предложи създаването на два инструмента - акт за укрепване на европейската отбранителна индустрия чрез съвместни поръчки и акт за укрепване на производството на боеприпаси", обясни министърът.

В тази връзка през март еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон пристигна в България, за да проучи възможностите за увеличаване на производството. Тогава се оказва, че няколко български фирми могат да произвеждат 155 мм боеприпаси.

Предимствата от участие в такива проекти са намаляване на цената за доставка, икономии от мащаба и възможност на освобождаване на доставките от ДДС.

"Присъединяването ни към проекта ще създаде благоприятна основа за достъп до финансовите стимули за производителите от държавите членки, които се предвиждат в обсъждания в момента проект на регламент за създаване на акт за укрепване на производството на боеприпаси. Бюджетът е 500 млн. евро до средата на 2025 г. Тези средства биха могли да бъдат използвани за модернизация, оптимизация и създаване на нови производствени мощности на предприятията от отбранителната ни индустрия", обясни Тагарев.

"България ще се присъедини към проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси след завършване на процеса по национално съгласуване, приемане на решение на МС и подписване на съответното проектно споразумение. В момента се подготвят документите за МС", каза още министърът. Относно това къде ще се произвеждат боеприпасите, Тагарев обясни, че е без значение дали те са държавни или части, а важното е, че средствата ще влизат у нас.