Тагарев: Готвим отговор за всяко решение на Путин

Военни експерти са избрали военната база, която ще се ползва от многонационалните сили край Кабиле

Новини
21:41 - 20 Септември 2023
2483
Тагарев: Готвим отговор за всяко решение на Путин

Местоположението на военната инфраструктура, която ще се ползва от многонационалните сили край Кабиле е избрана внимателно от военни експерти, това заяви при посещението си в Сливен министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той подчерта, че това ще бъде българска инфраструктура, но ще има възможност да се ползва и от нашите съюзници, които са част от състава на многонационалната бойна група, начело на която стои Италия.

Районът на Кабиле е наблизо до летище, до полигон Ново село, до ЖП-линии и до морето. "Този район отговаря на всички изисквания, но окончателното решение все още не е взето“, подчерта военният министър. Той успокои хората от района, че окончателното решение ще  бъде предложено за одобрение от НС, въпреки че досега е нямало  подобна практика.

"Благодарение на Русия, която води пълномащабна война срещу Украйна, и която не скрива неприятелските си намерения спрямо нас и нашите съюзници от НАТО, ние сме длъжни да взимаме мерки. Тези мерки са със засилена бдителност и повишаване капацитета за спиране и отбрана.“, поясни министърът.

Тагарев допълни, че първото предназначение на тези сили  във осемте страни във източния фланг на НАТО е да възпрат потенциален агресор, така че той да не посмее да предприеме действия, или ако все пак успее, ние всички заедно да се отбраняваме и да гарантираме сигурността си и да запазим териториалната си цялост. 

Заради геополитическата обстановка армията вече ще се въздържа от това да предава имоти на други държавни институции или за приватизация. "Не знаем какво ще ни потрябва в новите условия“, категоричен бе Тагарев. Около 1000 -1500 военнослужещи от състава на многонационалната бойна група ще бъдат настанени у нас, като инфраструктурата ще бъде направена така, че да има възможност и за настаняване на допълнителни сили.

"По никакъв начин хората, от където и да са, където и да бъде разположена подобна инфраструктура, не трябва да се притесняват, тъй като многонационалната бригада, но и цялата наша армия представлява интерес за един евентуален агресор. Ако имате притеснения, притеснявайте се от намеренията на господин Путин, който седи в Кремъл. А ние се готвим на всякакво негово възможно решение да дадем подходящ отговор. “, категоричен бе военният министър. 

Министър Тагарев участва в Дискусионна кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик“ (СОРА), посветена на ползата от съвместните проекти и съоръжения за националната сигурност на страната. 

По-рано министърът отри обновеното инфекциозно отделение на Военна болница Сливен към ВМА, която днес чества 100 години от своето основаване.

"През следващата година бюджетът за отбрана ще бъде не по-малко от 2 процента от БВП. Това не се е случвало отдавна и ще позволи да инвестираме не само в армията, но и в 3 от военните болници. Разходи, които не сме виждали в последните 20 години. Затова имаме възможност да инвестираме както в отбранителни способности, така и в тяхното медицинско осигуряване и в частност в медицинска болница Сливен“, посочи министър Тагарев. 

"Това, че по време на пандемията бяхте опора не само на военнослужещите, но и на цялото население на Сливен показва, че сте готови за работа при някакви условия. Ние военните медици винаги се готвим за действия в условията на война. Вие доказахте, че сте готови. Благодаря за работата и професионализма“, заяви по време на церемонията генерал–майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.