Тагарев одобрява позициите на Радев за Украйна

Според бившия министър обаче не резидентът, а Министерският съвет трябва да ги изразяват публично

Новини
18:16 - 15 Юни 2024
4957
Тагарев одобрява позициите на Радев за Украйна

За първи път на срещата във формата Б9 нямаше съвместна декларация между лидерите. В петък Владимир Путин направи ново предложение за спиране на огъня в Украйна, като този път поиска изтегляне на украинската армия от пет области, които Москва еднолично припозна като свои. Но въпреки продължаващата близо две години и половина окупация, Русия не контролира изцяло тези области.

„Б9 е изключително важен за нас, защото служи да прокарваме интересите на Източна Европа в рамките на НАТО от гледна точка на сигурността и външната политика. Появи се Виктор Орбан с по-различна позиция, тогава към формата се реферираше като Б8. След връщането на Фицо, за момент беше дори Б7. Нашият президент се присъедини към този хор на скептиците в Б9 - тези, които зачитат в по-голяма степен интересите на Русия”, заяви бившият министър на отбраната Тодор Тагарев по НОВА.

Според Тагарев президентът Румен Радев е много последователен.

„Още от 2022 г. понякога изявява позициите си по-ясно и публично, друг път има определени периоди, в които не ги чуваме. Проблемът за България е, че не Радев има право да изразява външнополитическата позиция, според нашата Конституция, това е ангажимент на Министерския съвет”, категоричен бе той.

Тагарев коментира и ситуацията, в която се намира Украйна.

„Нека да отбележа, че от външно политическа гледна точка изминалата седмица е изключително успешна за Украйна. Тя започна с посещението на Зеленски в Нормандия, може би си спомняте, че на тези събития ходеше Путин, обаче сега никой не го кани. Зеленски отиде и се срещна с Байдън и Макрон също. Продължи със срещата на Г7, последва и двустранното споразумение със САЩ. Конференцията за възстановяване в Берлин и завърши с тази мирна конференция в Швейцария”, посочи бившият министър.

Тагарев уточни, че подкрепата за Украйна е разширена извън Европейския съюз, НАТО, Япония, Австралия и Южна Корея.