Тайфунът Бави повреди сгради и събори стълбове в Северна Корея

През следващите 12 часа, стихията ще отслабне до тропическа буря

Новини
13:55 - 27 Август 2020
1692
Тайфунът Бави повреди сгради и събори стълбове в Северна Корея

Тайфунът Бави, който бушува на Корейския полуостров, повреди днес жилищни и други сгради, наводни пътища и повали стълбове на електропроводи, но за момента няма съобщения за жертви, предаде Асошиейтед прес. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 115 километра в час. Тайфунът премина северно от Пхенян, след като навлезе на полуострова над западното крайбрежие на Северна Корея, където са развити селското стопанство и риболовът.

Прогнозата е, че през следващите 12 часа Бави ще отслабне до тропическа буря.

Севернокорейската държавна телевизия показа кадри от прекършени дървета и стълбове, както и наводнени пътища, и съобщи за щети по жилищни сгради и държавни обекти в провинциите Северен Хвангха и Южен Хвангха, откъдето тайфунът проникна в страната.

Съобщава се и за щети в град Нампхо, близо до столицата Пхенян.

Засега няма данни за пострадали хора в Северна Корея.

От другата страна на границата също не се съобщава за загинали и ранени, макар да има повредени сгради, стени, пътища и друга инфраструктура.

Над 1633 южнокорейски домакинства са останали без електрозахранване, както и около половината постройки на ваканционния остров Джеджу, който беше първият район в страната, ударен от тайфуна вчера.

Над 430 полета от и до Джеджу и южния град Пусан са били отменени. Движението на някои влакове в Южна Корея беше спряно, обществени паркове и морски мостове бяха затворени, а стотици рибарски кораби и пътнически морски съдове бяха преместени на безопасно място.