Тайван не иска "една държава, две системи" с Китай

Си Цзинпин: Китайският народ е този, който следва да реши тайванския въпрос! Китай никога няма да се откаже от правото си да прибегне до сила при решаването на този въпрос

Новини
10:16 - 16 Октомври 2022
1922
Тайван не иска "една държава, две системи" с Китай

Тайван няма да се откаже от суверенитета си и няма да прави компромис по въпросите на свободата и демокрацията, предава Ройтерс, като се позова на изявление от днес на тайванското президентство.

Народът на Тайван решително се противопоставя на идеята на Пекин по отношение на Тайван да бъде приложена идеята за "една държава, две системи", се казва още в изявлението.

Тайванското президентство заяви това непосредствено след като китайският президент Си Цзинпин заяви в речта, с която откри националния конгрес на Китайската комунистическа партия, че китайският народ е този, който следва да реши тайванския въпрос, и че Китай никога няма да се откаже от правото си да прибегне до сила при решаването на този въпрос.

Съхраняването на мира и стабилността в Тайванския проток и региона е обща отговорност на двете страни и да срещаме на бойното поле не е опция, се подчертава в изявлението.