Така се прави: Полша намери решение за украинското зърно

Отношенията между Зеленски и Моравецки се обтегнаха след няколко по-остри реплики от всяка страна

Новини
17:45 - 24 Септември 2023
8913
Така се прави: Полша намери решение за украинското зърно

Полша е изготвила транзитни коридори, през които да бъде изнасяна украинската пшеница, станала причина за влошаване на отношенията между двете страни, съобщава Investror. Това става ясно от интервю на полския президент Анджей Дуда пред полската TVP1. Акцентите от него той сподели в социалната мрежа Х (Twitter).

През тези специални коридори украинската селскостопанска продукция ще преминава директно през Полша и ще бъде доставена за държавите в нужда, уточни още Дуда. "Благодарение на работата на нашите фермери, ние сме си самодостатъчни и не се нуждаем от пшеница от Украйна", казва той.

В Украйна добивите по време на войната са много добри, но зърното не достига до страните, които се нуждаят най-много от него, посочва още полският държавен глава. "Опитваме се да помогнем и на Украйна, и на други държави, които се нуждаят от помощ", допълва Дуда.

Полша ще забрани продажбата на украинска пшеница на полския пазар, но ще направи всичко възможно, за да гарантира износа, става ясно още от думите на полския държавен глава.

От месеци Полша и Украйна спорят относно ограниченията върху вноса на украински селскостопански стоки. През април Европейската комисия позволи временни ограничения за няколко стоки, сред които пшеница, слънчоглед и рапица, за пет европейски държави - Полша, Чехия, Словакия, Румъния и България. Забраната отпадна на 15 септември.

Въпреки това Полша, Унгария и Словакия въведоха едностранни ограничения на вноса, което накара Киев да се обърне за консултации към Световната търговска организация (СТО). Това е първата стъпка на търговската война.

"Политиката си е политика, но аз съм човек, който държи на думата си - имахме уговорена дата, имахме договорености", каза украинският президент Володимир Зеленски в края на своята визита в САЩ на въпрос за влошените отношения с Полша. Той обясни, че се е договорил с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен забраните да отпаднат на 15 септември.

Варшава и Киев си размениха остри реплики, излизащи извън сектора на селското стопанство - премиерът на страната Матеуш Моравецки например заяви, че Полша повече няма да доставя оръжия за Украйна, а Зеленски посочи, че европейски страни демонстрират солидарност с Украйна, но правят "трилър от пшеницата".

Заради случващото се между двете страни САЩ са поискали Варшава да изясни позицията си по отношение на доставките на оръжие, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свой високопоставен източник в Пентагона. Още в рамките на своята визита в Ню Йорк полският президент Анджей Дуда опита да намали ефекта от казаното от Моравецки, обяснявайки, че премиерът има предвид новото оръжие, което Полша получава, за да модернизира своята армия. Въоръжението, което е с отпаднала необходимост за полската армия, ще бъде изнасяно в трети страни, посочи още той.