Талибаните убиват цивилни

Новини
08:47 - 14 Септември 2021
3443
Талибаните убиват цивилни

Талибаните в Афганистан убиват цивилни в размирната долина Панджшер, съобщи Би Би Си. Най-малко 20 цивилни са били убити при сраженията в последния бастион на съпротивата срещу талибаните, предаде bTV.

Комуникациите в района са прекъснати, но Би Би Си съобщава, че има информации за убити цивилни, въпреки обещанието на талибаните да проявяват сдържаност. Една от жертвите е собственик на магазин, баща на две деца.

Той не избягал при напредването на талибаните, а им казал, че е обикновен магазинер и няма нищо общо с войната. Въпреки това бил арестуван и обвинен, че продава СИМ карти на бойци от съпротивата. Очевидци, които са виждали тялото му, твърдят, че по него е имало следи от мъчения.

Междувременно стана ясно, че няколко десетки френски граждани все още се намират в Афганистан, заяви в Доха френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес. С превземането на Кабул от талибаните на 15 август евакуационните операции, извършвани от няколко държави, включително Франция, се увеличиха. Те често се осъществяват през държави от Персийския залив като Катар или Обединените арабски емирства. Министърът каза, че е посетил Катар, за да уреди евакуацията на още няколко души и да предложи защита на афганистанци, които се страхуват за живота си при режима на талибаните.