Танците пазят от Алцхаймер  

Чупките в кръста ни правят и по-умни

Здраве
18:25 - 20 Март 2019
1691
Танците пазят от Алцхаймер 

Танците, без значение народни, модерни или класически като балет или танго, могат да предпазят здравето от куп лоши болести, сред които синдромът на Алцхаймер. Учени от лондонския Импириъл колидж откриха специфична особеност в мозъка на балетисти и дервиши, която им позволява да се въртят по много пъти около оста на тялото си, без да получат никакво замайване.

Сигналът за нарушено равновесие тръгва от вестибуларния орган във вътрешното ухо, обработва се в малкия мозък и се предава на мозъчната кора. Така се появява усещането за виене на свят и замаяност. При танцьорите този сигнал е по-слаб, отколкото при другите хора. Оттук и заключението на учените, че танците поддържат здрав вестибуларния апарат. Д-р Джоузеф Коуел от Медицинския институт в Харвард казва, че при активно занимаващите се с танци рискът от деменция спада със 75% – много повече, отколкото при другите спортове.

Всъщност, танците са и много полезни за мозъка. Тъй като ангажира и двете полукълба, съдейства за синхронизиране на главния и малкия мозък. Така че освен физическа, танцът е и мозъчна дейност. Изисква концентрация, съобразителност и увеличава връзките между мозъчните клетки. Всъщност, жизнеността на мозъка се определя не от клетките, а от връзките между тях.

Мозъкът на танцуващия човек работи по-ефективно. Движенията при танца увеличават притока на кислород и той започва да отделя ендорфин (хормон, зареждащ с енергия), подпомага концентрацията и прави сивите клетки по-възприемчиви при усвояване на нови знания.