Търговците на горива недоволстват срещу отстъпките

Според тях работата име се е увеличила трикратно, а компенсацията задоволявала богатите потребители

Новини
14:20 - 27 Ноември 2022
3088
Търговците на горива недоволстват срещу отстъпките

Собствениците на бензиностанции са предпазливи в коментарите си дали отстъпката от 25 ст. трябва да остане и дори да се увеличи след Нова година, както обещават различните политически партии. 

Търговците са скептични и към плановете на служебния кабинет за нова мащабна програма за подпомагане на базата на по-големия данък печалба, който се очаква от "Лукойл Нефтохим" за тази и следващата година.

"Горивата поевтиняват заради спада на цените на суровината на международните пазари. Това преразпределение на средства за компенсации чрез частни компании, каквито са бензиностанциите, не е най-добрият вариант. Работата на търговците се увеличи трикратно, а от отстъпката се възползват най-вече богатите потребители. Надявам се да има друг вариант за помощта", коментира Хаджидимитров. 

"Трябва да се обмисли внимателно новата схема на компенсации. Сега част от по-малките търговци не могат да осигурят отстъпката от 25 ст. на литър, тъй като тя се дава от бензиностанцията, а после бизнесът си я получава от държавата и така на практика я кредитира. Кредитът е около 10 милиона лв. на ден. Ако държавата иска да увеличи помощта, то този кредит ще стане още по-голям и ще стане непосилен за бензиностанциите – т.е. не е това механизмът, който трябва да се прилага“, смята и Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.