Търсенето на банкноти по света удари 20-годишно дъно

В огромна част от държавите има устойчива тенденция на намаляване на плащанията в брой

Новини
14:33 - 13 Април 2023
2566
Търсенето на банкноти по света удари 20-годишно дъно

Търсенето на банкноти по света в момента се намира на своето 20-годишно дъно. Данните, цитирани от Би Би Си, идват не от другаде, а от компанията, която произвежда една трета от копюрите в глобален план.

Това е лоша новина както за привържениците на кеша, така и за тези, които печатат банкнотите.

В огромна част от държавите има устойчива тенденция на намаляване на плащанията в брой. Тя се ускори допълнително с навлизането на NFC плащанията чрез смартфони и „умни“ часовници. Те допълват стабилно растящия процент на използващите банкови карти, като предлагат още по-голямо удобство, пише money.bg.

По време на пандемията се насърчаваха безконтактните плащания, като придобитите навици трудно се забравят.

Освен това, централните банки в момента ограничават поръчките си за нови емисии и пазят заделените за тях средства заради икономическата несигурност.

Всичко това се усеща най-добре от De La Rue - 200-годишният британски лидер в дизайна и изработката на банкноти за клиенти по цял свят. Според изпълнителния директор Клайв Вачър централните банки са правили големи поръчки по време на COVID пандемията и сега

не правят нови поръчки, а се възползват от натрупаните наличности. По думите му обикновено така става при кризи, но този път ситуацията е по-тежка.

Така очакванията за годишната печалба са в рамките на малко над 20 млн. паунда - твърде нисък резултат за очакванията на пазара. Затова и акциите на De La Rue се сринаха с 30%.

„Очаквахме негативна тенденция и тя стана факт, но освен това вероятно ще е по-дълбока и ще продължи с 9 до 12 месеца повече, отколкото очакваме при нормален цикъл“, призна Вачър.

Производителят на банкноти се оказа в риск... да остане без пари.

Изпълнителният директор отбеляза, че вече се е наложило да започнат дискусии с банките кредитори на компанията за предоговаряне на задълженията заради влошената икономическа ситуация и повишаването на основния лихвен процент на Bank of England - по ирония на съдбата, един от ключовите клиенти на De La Rue.