Търсят 80 гласа: Ще гласуват ли в четвъртък свалянето на Рая Назарян?

ИТН и "Възраждане" участват, ако точката влезе в дневния ред на НС

Новини
19:40 - 06 Август 2024
3753
Търсят 80 гласа: Ще гласуват ли в четвъртък свалянето на Рая Назарян?

За утре сутрин е било оставено намирането на 80 гласа, с които правилникът на парламента разрешава да се внесе точка в дневния ред за отстраняването на председателя Рая Назарян, информират депутати.  

На предложението на ПП-ДБ към ИТН и "Възраждане" да се подпишат под искането, оттам са били категорични, че няма да подпишат, но ще участват ако точката влезе за гласуване в парламента. Това е смутило Бюрото на БСП, чиито членове пък са обяснили, че ако депутатите на Костадин Костадинов и Слави Трифонов не сложат подпис, те също няма да присъстват в предложението точката да влезе в дневния ред.

Затова и след всички заседания през целия ден във вторник няма ясно решение какво точно ще бъде предприето в сряда. Ако все пак точката мине, в четвъртък парламентът трябва да гласува свалянето на Рая Назарян.

А то може да мине с гласовете на ПП-ДБ, БСП, ИТН, ДПС-Доган и "Възраждане" - общо 134.
Още не е ясно кога президентът ще свика политическите сили на консултации за датата на изборите.

Предишния път той първо получи съгласието на Димитър Главчев за служебен премиер и направи това заедно с него. Днес според достоверни източници публичното потвърждение на Петър Чобанов и Горица Грънчарова, че са склонни да приемат поста служебен премиер и че са имали разговори с държавния глава за това е изнервило леко администрацията на Радев.