Търсят IT спецове за изборите

Министърът на електронното управление се срещна с представители на БРАИТ

Новини
18:49 - 11 Септември 2024
1111
Търсят IT спецове за изборите

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров проведе среща с председателя на Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) Доброслав Димитров и Илия Кръстев, член на Управителния съвет на асоциацията, като поводът беше набирането на 10 външни експерта за удостоверяването на машините за гласуване. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление (МЕУ).

По думите на Мундров с набирането на хора от ИТ сектора се гарантира още по-прозрачен изборен процес. Удостоверяването на машините е ключов процес, в който държавата може да използва капацитета на експертите от българския ИТ бизнес, коментира служебният министър.

Представителите на БРАИТ изявиха готовност да съдействат на държавата. Участниците в разговора бяха единодушни, че откритото взаимодействие между институциите и индустрията е в основата за гарантиране на безпроблемно протичане на гласуването с машини на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Мундров запозна представителите на БРАИТ и с темата за адаптиране на информационните системи за работа с еврото, които трябва да бъдат готови до края на март 2025 г., съгласно приетия Национален план за въвеждане на еврото.