Тъстът на Малката Олинеза гони своя цистерна с пистолет по магистралата

Роднината-месар лежи 24 часа в ареста, разследват канал за нелегален алкохол за Гърция

Личности
12:45 - 22 Май 2021
21014
Тъстът на Малката Олинеза гони своя цистерна с пистолет по магистралата

Политиката и криминалният свят май винаги вървят ръка за ръка. След като синът на собственика на фабриката „Олинеза“ Никола Кръстев-Малката Олинеза успя да изкара цял мандат като депутат от 45-ото Народно събрание от групата на „Има такъв народ“, сега е ред на роднините му да сложат малко катран в „бляскавата“ политическа кариера на икономиста Кръстев, пише в последния си брой седмичникът „Уикенд”.

В петък служителите от националната система 112 приемат обаждане от шофьор на цистерна, която се прибира от Гърция. Уплашеният човек казва, че кара по магистрала „Струма“, сребрист джип го преследва, опитва се да го накара да спре, а хората отвътре са извадили пистолети през прозорците. Ситуацията звучи като гонка от американски уестърн, с изключение на факта, че цистерната е празна и очевидно не става дума за въоръжен обир. Полицията от Дупница реагира светкавично.

Цистерната „Волво“ и джипът „Тойота Ландкруизър“ са спрени за полицейска проверка на пътен възел Бобошево, близо до КПП-Дяково. В полицейското управление в Дупница са откарани петима души – шофьорът и четирима души от джипа. Сред тях е бизнесменът-месар от Ботевград Цветослав Лазаров и още трима негови авери, уточнява „Уикенд”.

Полицаите изземват три пистолета, които са законно притежавани. От разпитите на шофьора става ясно, че той познава Лазаров и работи за него. Бизнесменът пък казва, че цистерната е негова. Но е неясно защо месарят гони свой служител по магистралата и го заплашва с пистолет, досущ като в мутренските времена от 90-те години на миналия век. Шофьорът разказва, че е ходил в Гърция, а цистерната е била пълна с оцет. Всичко би трябвало да е точно, но очевидно не е. Полицаите се съмняват и започват да разследват дали всъщност не става въпрос за износ на нелегален алкохол. Още повече, че вече има подобни случаи на износ на оцет, но вместо киселината в цистерните има алкохол.

Четиримата от джипа са прибрани на топло за 24 часа, потвърдиха от МВР. В това време районната прокуратура в Дупница повдига обвинение на Цветослав Лазаров и аверите му за закана за убийство, арестуваните подписват предупредителни протоколи за размахваните пистолети и с обещанието, че повече няма да правят така.

Полицаите обаче паркират цистерната на паркинга на районното управление в Дупница, а тепърва ще правят техническа проверка дали в нея има двойно дъно заедно с колегите си антимафиоти и митничари. Много е вероятно шофьорът да е носил парите от контрабандата и да не си е вдигал телефона на връщане от Гърция, смятат разследващите. Лазаров пък е проследил по джипиеса къде са намира цистерната и е тръгнал да го пресреща. Истината тепърва ще се разплита.

Проверка в търговския регистър показва, че бизнесът на Цветослав Лазаров изпитва големи затруднения. Всички дружествени дялове на Лазаров и съпругата му във фирмите им са запорирани в „Пиреос банк“ - вероятно заради неизплатени кредити. Според източници от Ботевград предприятието за преработка на месо в момента не функционира. Всичко това обяснява логиката Цветослав Лазаров да се е опитал да извади бързи пари с нелегална дейност.

Това се случва в момент, когато зет му Никола Кръстев успя по скандален начин да стане депутат от листите на „Има такъв народ“. Той използва ресурса на работниците на баща си в фабриката на „Олинеза“ и други доставчици на суровини в Асеновград, за да получи достатъчно гласове. Кръстев беше записан трети в листата на „Има такъв народ“ за София-област. След първата публикация, че Кръстев е синът на собственика на „Олинеза“ Христо Кръстев, който има 4 обвинения за присвояване на милиони и използване на фалшиви документи, и го грози затвор до 30 години, хората на Слави Трифонов се опитаха да го заличат от листите. Това обаче няма как да се случи без изричното желание на Никола Кръстев.

Но пък истинското лице на партията „Има такъв народ“ лъсна, когато партийната лидерка Виктория Василева на два пъти сменяше района, от който ще стане депутат, за да освободи най-накрая избираема позиция за Никола Кръстев за сметка на експерта по национална сигурност и бивш секретар на МВР Николай Радулов, който собственоръчно се отказа от място в парламента.

Неистовото желание на Никола Кръстев да си част от недосегаемия политически елит и да си „имунизиран“ с място в парламента вече става лесноразбираемо, след като имаш да пазиш гърба и на баща си и на тъста си от правосъдието.

Баща, който точи милиони от съдружници, дължи стотици хиляди на хазната, глобяван е с рекордна сума от КЗК за нелоялна конкуренция. От друга страна - тъст, който е разследван по съмнения, че е организатор на канал за фалшив алкохол.

Петната от лютеница се изпират трудно, особено когато тя е с марката „Олинеза“. Остава да видим дали и след месец и половина „Има такъв народ“ ще заложи на изпитания икономист Никола Кръстев и ще се опита за да го вкара на всяка цена в новия парламент.  Защото не е някак си хубаво носителят на промяната да е свързван с контрабанда на фалшив алкохол. Няма как Никола Кръстев да е толкова голям залог и непреодолима хапка за партия, която се стреми да стане първи политически субект в България на предстоящите избори.