Таткото на изкуствения интелект се омъжи

Изпълнителният директор на OpenAI Сам Олтман надяна брачна халка на софтуерния инженер Оливър Мълхерин

Новини
15:11 - 12 Януари 2024
3013
Таткото на изкуствения интелект се омъжи

Изпълнителният директор на OpenAI Сам Олтман се ожени за партньора си Оливър Мълхерин. Технологичният магнат потвърди новината, след като снимки от морската церемония бяха споделени в социалните медии.

Изпълнителният директор на OpenAI Сам Олтман посреща новата година с брачна халка.

38-годишният технологичен магнат се ожени за партньора си Оливър Мълхерин на церемония на брега на морето тази седмица, потвърди и NBC News. Снимки, разпространени в социалните мрежи, показват интимното събитие.

Мълхерин, който е роден в Австралия, е софтуерен инженер и е завършил университета в Мелбърн, според профила му в LinkedIn. Преди това е работил като софтуерен инженер в Meta от август 2020 г. до ноември 2022 г.

Той и Олтман почти не са говорили публично за връзката си и не са известни много подробности, включително колко време са заедно. Олтман каза пред New York Magazine през септември 2023 г., че двамата споделят къща на руския хълм в Сан Франциско и че и двамата искат да имат деца в близко бъдеще.

Първата публична изява на Олтман с Мълхерин беше на вечеря в Белия дом през юни миналата година, организирана от президента Джо Байдън за индийския премиер Нарендра Моди,

на която изпълнителният директор доведе тогавашното си гадже като гост.

Езиковият модел, базиран на изкуствен интелект ChatGPT, се счита за най-значимото технологично събитие след създаването на интернет.

Компанията, разработила революционния чатбот, е OpenAI, чийто основател Сам Олтман беше уволнен изненадващо от борда на директорите на 17 ноември.

Това хвърли компанията в хаос. За три дни тя смени трима изпълнителни директори, а служителите ѝ призоваха борда да подаде оставка, в противен случай почти всички

близо 700 души заплашват да напуснат.

За да стане още по-интересно, Сам Алтман и бившият президент на OpenAI Грег Брокман си намериха нова работа в Microsoft (бел.ред. - един от ключовите инвеститори в OpenAI). От технологичния гигант казват, че имат места и за служителите, които са готови да последват основателя на OpenAI.

Освен ChatGPT, OpenAI е компанията, разработила Dall-E - инструмент, базиран на изкуствен интелект, който създава изображения от текстови подкани.

38-годишният главен изпълнителен директор на компанията беше синоним на успеха на ChatGPT, който привлече 100 милиона потребители за два месеца. Пускането му за масово ползване беше на 30 ноември 2022 г.