Татяна Дончева: Ерата "Станишев" съсипа БСП, Емил Радев е фаворит за главен прокурор

Мая Манолова няма да е успешна кандидатура за кмет, ако не получи сериозна организационна подкрепа

Актуални новини
13:35 - 12 Юни 2019
2392
Татяна Дончева: Ерата "Станишев" съсипа БСП, Емил Радев е фаворит за главен прокурор

"БСП трябва да плати цената за ерата „Станишев”. Тази цена е много тежка. Членовете на партията, които са спомогнали да се задържи статуквото „Станишев” с неговите последици, трябва да я платят. Но преодоляването на това не може да стане, като започнат да го унижават.” Така лидерката на "Движение 21" и бивш депутат от левицата Татяна Дончева коментира пред бТВ ситуацията в левицата с подадената оставка на Корнелия Нинова след загубата на евроизборите преди предстоящия в неделя конгрес.

„Нужно е успокоение в БСП и то не може да дойде при запазване на статуквото. То само ще ожесточи нещата”, добави тя.  Дончева каза още, че омбудсманът Мая Манолова е сериозна кандидатура за кмет на София. Могат обаче да се търсят и други кандидатури, които са извън политиката. По думите й обаче въпреки високия си рейтинг Манолова няма да успее, ако зад евентуална нейна кандидатура няма сериозна организационна поддръжка. 

Преди ден председателят на БСП в София Калоян Паргов обяви, че Манолова е харесван от левицата кандидат за София.

„Да се търси фигура, която да вкара ред в Столичната община и да разкове този бардак на политически и бизнес интереси, би било добре”, каза лидерът на „Движение 21”.

Изборът на нов главен прокурор на мястото на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в края на годината, не е предрешен, каза още Татяна Дончева. Тя назова и потенциален кандидат за поста. Това е юристът от ГЕРБ Емил Радев - бивш депутат, след това евродепутат. За евентуална номинация на Емил Радев в политическите кулоари, но не и публично, се говори от месеци. Сериозно потвърждение на слуха обаче до момента няма.

"Това, че България предлага Мария Габриел да остане еврокомисар, ми се струва доста лековато. Защото тя е като марка, като фототапетче. Там няма плътност и сериозност, никой не може да гледа на нея сериозно. Какво като е била и досега еврокомисар - в България е пълно с хора, които заемат някаква позиция, без нищо да разбират от нея. В ЕК досега е било възможно снахата Габриел да заема позиция. В новата ситуация обаче никой не ви казва как ще се разпределят ресорите, дали изобщо ще има такъв ресор (какъвто сега има еврокомисарката) и дали новият шеф на ЕК ще бъде склонен да създава ресори, напълно измислени и без съдържание."