Татяна Дончева - от "Мултигруп" до "Движение 21"

Татарчев гони устатата юристка от прокуратурата заради партийните й пристрастия

Личности
14:31 - 06 Февруари 2019
16411
Татяна Дончева - от "Мултигруп" до "Движение 21"

Адвоката с цигулка в ръка Татяна Дончева е една от най-атрактивните и самобитни фигури на политическата сцена у нас през последните 2 десетилетия. Устатата тревненка изгря още през 90-те като адвокат на „Мултигруп”, а днес е един от най-острите гласове срещу политическото и икономическо статукво в страната.

Депутат в четири състава на Народното събрание и едно от най-ценните парламентарни остриета на БСП, в края на 2013 г. Дончева се раздели със Столетницата, за да основе свой ляв проект „Движение 21”. И като член на БСП тя често влизаше в словесни схватки с членовете на ръководството. И досега се помни острата размяна на реплики между нея и Румен Петков, който саркастично отбеляза по неин адрес: „Тишината в спалнята ражда безумия”. Тя пък му отвърна подобаващо: „Ох, излъчването на Румен Петков!? Изцъклен поглед, странни гримаси, които се задълбочават с времето и напрежението са симптоми на разни болести. Не харесвам мъже, които плачат за диагноза”.

След раздялата с БСП Дончева изпадна и от Народното събрание, където ежедневно взимаше и громеше партийните си опоненти и обърна стрелите си към бившите си съпартийци, както и към екс президента Георги Първанов. Четири години по-късно обаче „тишината в спалнята” роди коалиция за парламентарните избори на 26 март т.г. между АБВ на Първанов и Петков и „Движение 21” на Дончева. Адвокатката и бившият вътрешен министър се появиха заедно усмихнати по телевизията и обявиха, че са забравили обидите. „Имаме дълго минало с Петков и Първанов. След като евреите и арабите могат да преговарят за мир, след като ИРА и ирландското правителство могат да седнат на една маса и ние бихме могли да си подадем ръцете в името на добри неща за България”, защити необичайния съюз Дончева. Дуото не успя да влезе в настоящия парламент.

Иначе за Татяна се твърди, че винаги обича да свири първа цигулка. От малка се увлича по музиката, обожава да ходи на класически концерти и на опери, сама свири добре на цигулка, но в крайна сметка професионалният й път е свързан с правото и политиката. Хората, които я недолюбват ехидно подхвърлят, че вероятно неугледната визия я отдалечава от голямата сцена. Преди да се дипломира като юрист завършва с отличие Националната математическа гимназия. Приема себе си за мъжко момиче, макар че често за нея може да чуете подмятания, че е мъжкарана и отблъсква мъжете. А фактът, че наближава 60-те и не е омъжена, допълнително подхранва подобни коментари.

„Не понасям бабаити. Силата няма нужда да бъде демонстрирана, по-добре е да остане стаена. Мъжът не трябва да е як, а да притежава устойчивост и предвидливост като черти на характера”, беше казала юристката в свое интервю. Там издаде, че като млада девойка обичала да рита футбол и била отличен вратар.
От малка харесвам Паганини, споделя още тя. Виртуозният цигулар, който наред с гениалната музика, която създава, се забърква и в безброй афери и скандали. А филмът, който бе направен за него, бе наречен „Цигулар на дявола”. Казват, че г-ца Дончева обичала да си го пуска вечер и се вдъхновяла от красивата музика и от магнетичния музикант Дейвид Гарет, който изпълнява ролята на Паганини.
В началото на 90-те Татяна Дончева работи като прокурор в Софийската градска прокуратура. Главният прокурор Иван Татарчев обаче я гони с мотива, че проявявала партийни пристрастия. Двамата не мелеха особено, тъй като в годините на дивото разделение между сини и червени Татарчев – потомствено свързан с ВМРО бе привърженик на СДС, а Дончева – на БСП.

Юристката започва лека полека да си намира богати клиенти, става адвокат на „Мултигруп” и на Светия Синод. „Защо да съжалявам, сега някои от работещите там юристи станаха високопоставени съдии”, така преди време Дончева отговори на въпроса дали се срамува, че е работила за покойния бос на корпорацията Илия Павлов. Според нея той бил интересна личност, която помогнала на доста хора.
Като адвокат на Българската православна църква по време на разкола при нея отишъл висш съдия, който й казал, че има искане за блокиране на всички сметки на Църквата.

Дончева трябвало да организира прехвърлянето на парите от една банка в друга, която да бъде достатъчно сигурна и с несъмнителна репутация. Тогава това станало със съдействието на Илия Павлов, който помогнал на Синода на патриарх Максим да запази парите си. Това е основната причина по-късно Църквата да тачи така боса и лично патриарх Максим да опее в катедралата „Света Неделя” разстреляния президент на „Мултигруп”.

Дончева е адвокат и на главния касиер на КТБ Маргарита Петрова, обвинена заедно с Цветан Василев и още няколко души за източването на КТБ. Последният ВИП клиент на някогашното червено острие е Гриша Ганчев, подсъдим като ръководител на организирана престъпна група.