Тъжен английския футбол: Бъри беше изхвърлен от лигата, същата съдба очаква и Болтън

Клуб със 134-годишна история стана първият, който е отстранен от лигата от 1919 г. насам

Нещо за четене
10:45 - 29 Август 2019
5134
Тъжен английския футбол: Бъри беше изхвърлен от лигата, същата съдба очаква и Болтън

Основаният през 1885 година футболен клуб Бъри бе изхвърлен от системата на английския футбол. Клубът от Лига 1 имаше срок до 17 часа във вторник да осъществи продажбата на контролния си пакет акции, но преговорите на собственика Стийв Дейл с компанията C&N Sporting Risk пропаднаха.

Така ФК Бъри се превръща в първия клуб, който е изваден от първенството след фалирането на Мейдстоун през 1992 година

До края на сезона Лига 1 ще продължи в състав от 23 отбора, като в края на кампанията ще изпаднат три, вместо четири тима.

Първоначалният срок за това ръководството на Бъри да представи всички необходими гаранции за съществуването си бе в петък, 23 август, но бе удължен до вторник, след като собственикът на клуба прие предложението на C&N Sporting Risk. Впоследствие обаче, от компанията-купувач взеха решение да не осъществят сделката и така се стигна до фаталния за клуба край.

Минути преди новината за отстраняването на Бъри, от клубното ръководство помолиха феновете да напуснат стадиона.

„Днес е един от най-черните дни в новата история на Лигата. Ние работихме решително и неуморно, за да избегнем този резултат, но в крайна сметка това бе наложително. Никой не искаше да бъде в тази позиция, но след редицата пропуснати срокове, отлагането на пет мача и в допълнение липсата на финансови доказателства и неосъществяването на продажбата, Английската футболна лига бе принудена да вземе най-трудните решения”, сподели изпълнителният директор на Лигата Деби Джеванс.

ФК Бъри се превръща в първия носител на ФА Къп, който е принудително отстранен от първенствата на Английската футболна лига.

Другият английски клуб в подобна ситуация е големият местен съперник на Бъри – Болтън. Ръководството на Уондърърс също имаше срок да приключи продажбата на клуба до 17 часа във вторник, но този срок бе удължен с още 14 дни.

Какво следва за Бъри?

Все още не е ясно какво ще се случи с клуба като цяло, служителите, играчите или пък стадиона. Пол Уилкинсън бе назначен за мениджър на отбора на 2 юли, но така и не води тима в нито един мач.

Ако все пак клубът продължи да съществува под някаква форма, то той ще може да кандидатства за членство във Футболната асоциация на Англия и включване в най-долните дивизии на футболната пирамида от началото на сезон 2020/2021.

За съжаление същата участ грози и Болтън – отборът, който изхвърли Атлетико Мадрид преди десетилетие, а сега е пред разпад.

Времената пред свинските крачета са изключително тежки. Отборът е на часове от разпадане. Още през май клубът беше обявен в несъстоятелност и подведен под служебно ръководство от кредиторите. Ако до края на работния ден във Великобритания днес няма инвеститор, готов да заздрави клуба, то той ще бъде обявен в несъстоятелност.

А преди 11 години Уондърърс бяха един от силните отбори в Англия. Отборът взе Мартин Петров от Манчестър Сити, като българинът записа много солидни изяви с един от най-старите английски клубове. Дори по това време Болтън бе сред английските представители в Купата на УЕФА.

През миналото десетилетие отборът на Болтън два пъти успя да спечели право да участва в турнира за Купата на УЕФА. Това бяха златни години за Уондърърс, които се представяха повече от успешно в европейските клубни турнири.

Връщаме се до февруари 2008 г. Тогава Болтън се изправи в 1/16-финалите на турнира срещу отбора на Атлетико Мадрид. А по това време „дюшекчиите“ разполагаха с изключителен отбор. Той бе воден от Хавиер Агире. А в състава личаха имената на Диего Форлан, Макси Родригес, Луис Гарсия и младият Серхио Агуеро.

Най-значимите футболисти в отбора на Болтън бяха известният финландски вратар Юси Яскелайнен, както и младият Гари Кейхил и Кевин Нолан.

Тогава Болтън изигра много силни два двубоя. В първия на „Рийбок Стейдиъм“ английският тим победи с 1:0 след гол на Ел Хаджи Диуф. А седмица по-късно на „Висенте Калдерон“ Болтън успя да устиска 0:0, което прати отбора в следващия кръг.

Там английският състав също се представи силно, но отпадна с общ резултат 2:1 от състава на Спортинг Лисабон.

Интересен факт е, че тогавашният мениджър на Болтън Гари Мегсън записа интересно постижение. Той бе последният английски мениджър, който отстранява испански отбор в евротурнирите преди това през 2017 г. да направи Крейг Шекспир с Лестър срещу Севиля.

Всъщност, отборът на Болтън изигра 10 двубоя в Лига Европа през сезон 2007/08. Уондърърс записа едва едно поражение, но с него отпадна от турнира.

На прага на квалификациите отборът се изправи срещу македонския Работнички с общ резултат 2:1.

В групите Болтън се представи силно в една тежка група. Английският тим записа една победа и 3 равенства. Едно от тях бе срещу Байерн Мюнхен и то на „Алианц Арена“ – 2:2. Силните Арис, Цървена Звезда и Брага също не успяха да постигнат успех срещу коравия английски отбор.

За първи път отборът на Болтън добива право на участие в евро турнирите през сезон 2005/06. Тогава започва отново от квалификациите. А първият съперник на Уондърърс е българският Локомотив Пловдив. Англичаните се справят с „железничарите“ с 2 победи с по 2:1 и влязоха в групите.

Там отборът също записа силно представяне, като отново записа победа и 3 равенства, които класираха тима във фазата на директните елиминации. Там Болтън попада отново в трудна група, заедно със Зенит, Бешикташ, Севиля и Витория Гимараеш.

В следващия кръг Болтън е отстранен от Олимпик Марсилия след домакинско равенство и загуба с 1:2 като гост.

Така за 18 мача в европейските клубни турнири, Болтън има едва 2 загуби.

Отново се връщаме към онзи двубой срещу Атлетико. Следващото десетилетие за „дюшекчиите“ беше повече от успешно. През 2014 г. отборът стана шампион на Испания. Два пъти стигна до финала в Шампионската лига, а цели 3 пъти спечели Лига Европа.

Докато това десетилетие бе кошмарно за Болтън. След европейските успехи, отборът изпадна в криза. Не успя да се спаси и изпадна от Висшата лига. Финансовите проблеми последните сезони му пречеха да съществува нормално. А сега, само 11 години след европейските си подвизи, отборът е заплашен от фалит. Тъжна история за един симпатичен английски клуб.