Тъжно! Григор Димитров отпадна безславно от Аустрелиън Оупън

Българинът загуби с 1:3 сета от французина Бероа Пер и си тръгна още след втория кръг в Мелбърн

Спорт
10:39 - 20 Януари 2022
2078
Тъжно! Григор Димитров отпадна безславно от Аустрелиън Оупън

Първата ракета на България в мъжкия тенис Григор Димитров отпадна от първия за годината турнир от Големия шлем - Аустрелиън Оупън. Хасковлията отстъпи срещу Беноа Пер от Франция в мач от втория кръг на надпреварта - 4:6, 4:6, 7:6(4), 6:7(2).

Димитров и 32-годишният Беноа Пер се срещнаха за пети път, като французинът вече води с 4:1 успеха. Пер спечели последния мач между двамата, който се изигра в Токио през 2015 г., с 6:4, 3:6, 6:1. Единствената победа за Григор дойде през 2013 година, когато в Стокхолм той направи обрат и се наложи на полуфинала с 4:6, 6:2, 6:2 по пътя към първата си титла на ниво АТР.

В първия кръг на надпреварата Гришо победи чеха Иржи Лехечка с 3:1 сета (Иржи Лехечка с 6:4, 4:6, 6:3, 7:5). Задачата на Пер бе по-трудна, защото той трябваше да се справя с Тиаго Монтейро в 5-сетов мач, който продължи близо 4 часа.

І сет

Първият сервис в мача бе за Григор Димитров. Съпреникът му обаче бързо поведе с 30:0. Пер дори поведе с 40:0, но Гришо успя да реализира две точки и да намали изоставането си. При едно излизане на мрежата Гришо успя да накара французина да сгреши и така се стигна до равенство 40:40. Гришо не успя да реализира преимуществото си и на свой ред допусна непредизвикана грешка, която даде шанс на №56 в света да реализира ранен пробив, но Пер отново сгреши. След ново излизане на мрежата Григор отново имаше преимущество, но Пер изравни с мощен ретур по правата. След това обаче Гришо не допусна нови неточности и взе гейма. Нашият тенисист поведе с 30:0 при сервис гейма на опонента си, но Пер все пак успя да вземе подаването си и да изравни резултата.

Французинът продължи да играе по-стабилно и в третия гейм на първия сет стигна до пробив. При подаването си Пер бе сериозно затруднен от Григор, който дори поведе, но в крайна сметка съперникът на хасковлията не допусна пробив и поведе с 3:1. Последва гейм за Димитров, който макар да направи една непредизвикана грешка, реализира и един ас и успя да намали изоставането си.

Следващият гейм отново бе много оспорван, но в крайна сметка Пер успя да го спечели. В седмия гейм задачата на българина бе по-лесна и той спечели лесно подаването си, като намали резултата до 3:4. При подаването на Пер нещата се обърнаха и французинът спечели бързо подаването си на нула. Веднага след това Гришо бе безкомпромисен и спечели сервис гейма си на нула. В следващия гейм френският тенисист сервира за спечелване на сета. Гришо така и не успя да регистира пробив и загуби първия сет с 4:6. 

ІІ сет

 
Беноа Пер осъществи пробив още в първия гейм на втория сет. Французинът поведе с 30:0 при сервиса на Григор Димитров. След това българинът направи три поредни точки, но Пер изравни резултата 40:40. Френският тенисист стигна до първа възможност за пробив, която бе неутрализирана от Григор. При втората Пер не сбърка и реализира първия пробив във втория сет. Беноа Пер затвърди пробива си и поведе с 2:0, след което Димитров намали изоставането си на 1:2.

Григор Димитров бързо успя да изравни резултата и да върне пробива. Българинът стигна до две възможности за пробив, след като поведе с 40:15. Французинът ги отрази и двете и точно в момента, в който виждаше как ще обърне развоя в гейма, Григор стигна до трети брейкпойнт, а Пер направи двойна грешка и по този начин Димитров изравни резултата - 2:2. Григор Димитров не издържа в своето подаване.

Българинът имаше възможност да излезе напред в резултата и да започне да диктува събитията на корта, но се случи точно обратното. Димитров отново допусна да бъде надигран в някои ключови елементи от Беноа Пер. Французинът поведе с 40:15, след което с чудесна къса топка приключи гейма, осъществявайки нов пробив, за да поведе с 3:2. След това Пер затвърди своя пробив. Френският тенисист не допусна повече разколебаване в своето подаване до края на втория сет и въпреки някои двойни грешки, които допусна успя да спечели втория сет с 6:4.  

ІІІ сет

Григор Димитров започна много по-агресивно в третия сет и успя да спечели подаването си, с което да поведе с 1:0. Българинът не допусна колебания при сервиса си. Нито един от двамата тенисисти не успя да стигне до точка за пробив в следващите осем гейма, а Григор поведе с 5:4.

В деветия гейм българинът не се пречупи, въпреки че съперникът му поведе с 30:0. Димитров спечели следващите четири последователни точки, за да поведе с 5:4. В десетия гейм на третия сет Димитров стигна до два сетбола, но Беноа Пер успя да ги отрази със своя впечатляващ първи сервис и с няколко аса успя да изравни резултата 5:5. Двамата тенисисти спечелиха следващите си подавания и при 6:6, третият сет отиде в тайбрек. 

Тайбрекът започна с добър минаващ удар на Григор Димитров в момента, в който Беноа Пер се опита да атакува на мрежата и по този начин българинът поведе с 1:0. Французинът след това допусна двойна грешка и Димитров поведе с минипробив – 2:0. Последва ас на Пер, който намали изоставането си за 1:2. Французинът взе инициативата в следващото разиграване, което дойде на сервис на Димитров и завърши с уинър, като по този начин резултатът беше изравнен 2:2. След непредизвикана грешка от страна на Пер, Димитров поведе с 3:2. Пер спечели следващото си подаване, за да изравни резултата, но допусна нова грешка и това даде възможност на Димитров да поведе с 4:3.

Българинът веднага допусна този минипробив да бъде заличен и Пер отново да изравни резултата – 4:4. Все пак Григор успя да спечели следващата точка за 5:4. След това Пер допусна двойна грешка за 6:4, а след това французинът изкара топката в аут, за да може Григор Димитров да спечели тайбрека със 7:4.

IV сет

Григор стигна до 30-30, но все пак Пер започна с взето подаване в четвъртия сет. В своя сервис-гейм Димитров трябваше да прави същото, като се справи, но после дойдоха две от позабравените грешки от бекхенд - и то две поредни, за да се стигне до пробив изневиделица. Ударите на българина и от двете страни на ракетата продължиха да не намират очертанията на корта, при което за нула време съперникът му поведе с 0:3.

Два поредни необяснимо сбъркани форхенда поставиха Григор в позиция да отразява два брейк-бола. Два неуспешни ретура на съперника все пак вкараха гейма в дюс, като там вече хубав форхенд-уинър по обратния диагонал и невърнат сервис свършиха работа за 1:3. Пер направи деветата си двойна грешка, а българинът добави печеливш удар от дясната страна на ракетата си за вкарване на интрига при 30-30. Димитров впоследствие бе привикан на мрежата и се справи със завършващия форхенд, а брейк-болът бе реализиран с грешка на французина за 2:3.

Хубаво излизане на мрежата и технично воле на Гришо започнаха следващия гейм, но той трябваше да отразява точка за рибрейк след загубена размяна на бекхенди. Тя бе неутрализирана с грешка на Пер от тази страна на ракетата, а после българинът вкара два невърнати сервиса и съвсем наелектризира публиката в своя полза - 3:3.

Французинът проведе перфектен сервис-гейм на нула практически без игра. Разиграването при първата точка на Димитров в следващото му подаване бе може би най-атрактивното в мача с акробатични изпълнения и технично надлъгване на мрежата, спечелено от българина. Той след това със солидни начални удари изравни резултата на 4:4.

С изключение на изящна къса топка на Григор от основната линия, Пер регистрира ас и три невърнати сервиса за 4:5. Спечелено разиграване на форхенди, неотразен начален удар, успешна атака на мрежата и ас по диагонала в полето за предимство в актива на Димитров направиха 5:5.

Българинът не можа за пореден път да вкара ретур при втори сервис на съперника, но после пък го принуди да сбърка край филето за 15-15. След това Гришо осъществи уинър с минаващ бекхенд за 15-30, но отново не влезе в разиграване при следващия посрещнат начален удар и изкрещя от яд. Поредната атака на Пер напред в корта се осъществи с успех, но последвалата дълга размяна на форхенди вкара гейма в дюс. Григор имаше шанс чрез лоб да матира опонента си, но топката тупна сантиметър в аут и той удари ракетата си в земята. Нова пропиляна възможност за разминаване бе последвана от невърнат сервис и Пер някак си поведе с 5:6.

Димитров по безкомпромисен и убедителен начин взе подаването си на нула и вкара сета в тайбрек. Още с втория си форхенд в него Пер пресили и стана жертва на първия мини-брейк, но той бе върнат моментално, главно заради коварен ретур. За съжаление, двойна грешка на Григор даде предимство на съперника му при 2-4, а после от печеливша позиция на мрежата сгреши и форхенд за още един мини-пробив. С невърнат сервис по правата Пер си осигури четири мачбола, а бекхенд в мрежата на Гришо приключи спора.