Тъжно! Малцина изпратиха Милчо Левиев в зала "България" (СНИМКИ)

Макар и гениален космополит, маестрото винаги казваше за себе си: "Аз съм филибелия", сподели президентът Петър Стоянов

Култура
12:02 - 18 Октомври 2019 (обновена)
15957
Тъжно! Малцина изпратиха Милчо Левиев в зала "България" (СНИМКИ)

Библейската мъдрост, че никой не е пророк в собствената си страна като че ли намери своя израз по време на поклонението на джаз легендата Милчо Левиев днес в зала "България" в София. В началния час - 11, за когато бе обявено началото на траурната церемония, във фоайето бяха само близките на големия пианист и композитор, а на тротоара дошлите да го почетат се брояха на пръсти.

Всеки, който желае да се сбогува с джаз музиканта може да го направи до 14 часа днес в зала "България". Милчо Левиев почина след тежко боледуване в болница в Солун на 12 октомври вечерта. 

Съболезнования приемаха неговата съпруга - джаз певицата Вики Алмазиду, която не сдържаше сълзите си пред закрития ковчег, както и племенницата му Йоана Левиева-Сойър. Във фоайето на зала "България" звучаха творби на Милчо Левиев.


Пръв да отдаде почит на своя голям приятел дойде президентът (1997-2002) Петър Стоянов. Двамата пловдивчани изпитваха уважение един към друг, а екс държавният глава никога не пропускаше концерт на Милчо Левиев в София или в Пловдив.

"Семейството на Милчо ме помоли да говоря за него от името на Пловдив и пловдивчани. Той изпитваше към града си особена привързаност. Макар и гениален космополит, винаги казваше за себе си: "аз съм филибелия". Когато той замина за САЩ и тази вест се разнесе из града, един то неговите приятели каза: "Стой там, бате Милчо, да учиш янките на джаз", каза Петър Стоянов, който едвам сдържаше емоциите си и говореше със сълзи на очи.


"Спомням си каква гордост беше, когато разбрахме, че в Щатите е започнал да свири с Дон Елис, че издава свои неща там и се мери с най-големите. Освен всичко друго, Милчо беше и невероятен ерудит, с невероятно чувство за хумор", каза още Стоянов.

Да си вземат последно сбогом в началото на траурната церемония във фоайето на зала "България" дойдоха музикантите Васил Петров, Иван Лечев, придружен от жена си, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко, Теодосий Спасов заедно със съпругата си актрисата Бойка Велкова, журналистът Георги Ангелов, писателят Димитър Бочев.


Траурно слово, освен Петър Стоянов, произнесе и известният композитор и диригент акад. Васил Казанджиев. Двамата ги свързва над 60-годишно приятелство. "Още преди да го срещна, за него се носеха легенди, че свири фантастично на пиано. Освен това имаше блестящо чувство за хумор. И двамата сме ученици на Панчо Владигеров. Милчо остави уникален почерк в джаза, базирайки се на българското творчество", сподели известният диригент.

СНИМКИ: АГНЕС МЕТОДИЕВА