Тъжно! Затвориха отделението по хематология в болницата в Бургас

Пациенти с хематологични диагнози не се обслужват от ноември миналата година, търсят се специалисти

Новини
11:47 - 18 Януари 2020
2302
Тъжно! Затвориха отделението по хематология в болницата в Бургас

Отделението по "Хематология" в УМБАЛ-Бургас преустанови работа, заради липса на специалисти. Пациенти с хематологични диагнози не се обслужват от ноември миналата година. Това съобщиха от пресслужбата на болницата, след като омбудсманът на Бургаска област сигнализира медиите и институциите и апелира за спешно разрешаване на проблема.

От УМБАЛ поясниха, че след кончината на единстветния специалист-хематолог, за да се възстанови работата на отделението, са били проведени разговори с няколко специалисти в тази област, които обаче на този етап отказвали да започнат работа в болницата.

Това е рядка специалност и работещите хематолози са не повече от петима в Бургаско. Всички те са с изградена практика и кариера и към момента не са съгласни да работят в отделението. С някои от тях разговор е провеждан повече от веднъж, посочиха от пресслужбата на УМБАЛ.

Оттам отбелязаха, че за проблема са информирани с писма Министерството на здравеопазването, Здравната каса и Българското медицинско сдружение по хематология.

За да бъде решен поне временно проблемът, от болницата са поискали разрешение от МЗ и НЗОК, процедурите по кръвопреливане в болницата да се провеждат без специалист-хематолог на щат, а под надзора на такъв специалист, но на граждански договор.

"До момента нямаме отговор. Отделението разполага с необходимата апаратура и ако получим разрешение, имаме готовност да назничим специалист на граждански договор веднага", добавиха от болницата.