Театралното „Варненско лято“ започва на 1 юни

Възстановяват програмата „Шоукейс“, чиято цел е да популяризира българския театър извън страната

Новини
15:17 - 31 Май 2023
1872
Театралното „Варненско лято“ започва на 1 юни

В центъра на Варна тече подготовката за откриването на 31-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“ утре.

След спектакъла „Представление и половина“, който поставя официалното начало на културната инициатива, варненци ще се насладят на уличния цирков спектакъл „Пънк Шоу Пропан“ на две чешки групи.

От 1 до 10 юни Варна отново е домакин на традиционния Международен театрален фестивал „Варненско лято“. Официалното откриване на 31-вото му издание е от 19 часа с „Представление и половина“ – най-новия спектакъл на режисьора Стоян Радев в Театър „Българска армия“.

Международният театрален фестивал стартира на 1 юни от 19 часа с „Представление и половина“

Афишът на тазгодишното издание включва 4 модула – българска селекия, международна селекция, шоукейс и паралелна програма. Съвместно с музикалния фестивал „Варненско лято“ продължава и програмата „Интермецо“.

Българската селекция включва осем спектакъла, избрани сред най-добрите от актуалния репертоар на нашите театри – „Орфей“ на Народния театър „Иван Вазов“, „Юн Габриел Боркман“ на Варненския театър, „Чест“на Театър 199, „Укротяване на опърничавата“ на Пловдивския театър, „Дебело прасе“ на Младежкия театър „Николай Бинев“, „Това не го казвай“ от Саломе Льолуш, „Дишай“ от Дънкан Макмилан.

Тази година фестивалът възстановява програмата „Шоукейс“, чиято цел е да популяризира българския театър извън страната.

В нея се представят български спектакли с превод на английски, които се играят пред специално поканени международни специалисти.

Сред акцентите в програмата „Шоукейс“ е спектакълът „Коприна“ на Пловдивския театър „Н. Масалитинов“, с режисьор Диана Добрева. „Коприна“ е първата българска постановка, включена в официалната селекция на световната Театрална олимпиада, която тази година се провежда в Унгария.