ТЕЦ на Ковачки призна : Горим отпадъци, но преработени

Заради използването на неразрешеното гориво РИОСВ - Стара Загора спря производството на топлоенергия в централата

Новини
16:45 - 17 Септември 2019
2578
ТЕЦ на Ковачки призна: Горим отпадъци, но преработени

ТЕЦ "Брикел" действително гори биомаса и RDF отпадъци, макар да няма разрешително за това. Прави го, за да замърсява по-малко и да плаща по малко емисии. Екоминистерството, и РИОСВ - Стара Загора са наясно с тази практика на централата, която е по-добра за здравето на хората. Това твърдят от "Брикел" ЕАД в официална позиция до медиите.

Още преди няколко дни от "Брикел" признаха, че през юли и август тази година са изгорили 17 000 тона RDF и почти двойно количество слама, примесени с въглища. Операцията е извършена с разрешение на компетентните органи, припомня Actualno.com.

Предприятието, заедно с "Топлофикация – Перник", ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация – Сливен", е собственост на известния енергиен бизнесмен Христо Ковачки. Срещу всичките текат проверки от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), разпоредени лично от главния прокурор Сотир Цацаров. Тъй като справедливият преход към нисковъглеродна икономика в България не съществувал, централата е решила на своя глава да изгаря RDF отпадъци и биомаса (балирана слама), като ги добавя към основното гориво – въглища.

Твърде бавната процедура за изкарване на ново комплексно разрешително е отказала "Брикел" да си изважда този принципно задължителен документ и да продължи да работи с новите добавки. Заради използването на неразрешеното гориво обаче РИОСВ - Стара Загора спря производството на топлоенергия в централата на Ковачки. 

"Успяхме с поредица от много писма и план за постоянен мониторинг, както и измервания от Изпълнителната агенция по околна среда, да убедим МОСВ, че трябва да ни даде възможност при много строги и стриктни правила да започнем пробно изгаряне на въглища с RDF гориво", обясняват от централата.
"Държим дебело да подчертаем, че RDF са отпадъци, минали през специална обработка, за да се превърнат в гориво за централата. Ние не внасяме отпадъци от други държави! За това гориво ние плащаме, а не плащат на нас", категорични са от "Брикел". Според тях използването на RDF и биомаса прави процеса по изгарянето много по-екологичен, отколкото ако се използват само въглища.

"Относно биомасата, убедени сме, че вече няма човек, който да не е наясно колко екологично е горивото от този тип. Последните измервания, които са правени с подаване на RDF към централа, са с много по-добри показатели, от тези, когато изгаряме само въглища. Готови сме да предоставим всички данни на всеки, които иска и се интересува от тях", посочват от ТЕЦ-а.

"Не правим нищо, което да е тайно или незаконно. Опитваме се да работим и да оцелеем, защото в момента се намираме в битка за съществуване", уверяват от предприятието и добавят, че другите 3 централи в Маришкия басейн се намирали в същата ситуация.

"Не искаме да се оправдаваме, а да кажем на всички, че, колкото и странно да звучи, се опитваме да внедрим и ползваме по-екологични горива, водещи до по-малко замърсяване и емитиране на емисии", завършват от централата.