Теч на държавни тайни, подкупи и фалшиви новини видяха ГЕРБ, ДПС и ИТН в аферата с митниците

Политика
09:09 - 29 Април 2024
2459
Теч на държавни тайни, подкупи и фалшиви новини видяха ГЕРБ, ДПС и ИТН в аферата с митниците

Tеч на класифицирана информация, подкупи, чадър за наказателно преследване и злоупотреба с власт.

Тези престъпления видяха в аферата с митниците депутатите от временната комисия, показва докладът ѝ. Той обаче няма да бъде изпратен на прокуратурата - така реши мнозинството в пленарната зала в петък. А от “Има такъв народ”, чийто председател на парламентарната група Тошко Йорданов оглавяваше комисията, го разпространиха до медиите.

На 3 април бяха арестувани шефката на митниците Петя Банкова, бившият шеф на ИАРА Марин Димитров и синът му Стефан. Задочно беше обвинен соченият за контрабандист номер едно Никола Николов-Паскал, а седмица по-късно и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев. Те са обвинени за участие в престъпна група за контрабанда, а Банкова и за принуда, защото е местила митнически шефове. Паралелно с разследването на прокуратурата депутатите направиха комисия по случая и добавиха в името ѝ “евентуално участие на Асен Василев”. Доскорошният финансов министър и дептатът от ПП-ДБ Бойко Рашков станаха основни герои в комисията, защото са имали контакти с арестуваните. Сюжетът с тях е и неизменна част от престрелките между партиите в предизборната кампания, която на практика вече започна.

Василев и Рашков бяха изслушани от колегите си в комисията, но още не са разпитани от прокуратурата. Докладът на временната комисия е подкрепен от депутатите на ГЕРБ, ДПС и ИТН. БСП и “Възраждане” са с особено мнение, а ПП-ДБ не са го подписали.

Държавното обвинение твърди, че Стефан и Марин Димитрови са контактували с контрабандиста Паскал, а чрез шефката на митниците Петя Банкова и главния секретар на МВР Живко Коцев са осигурявали чадър на каналите през България.

Изводите на депутатите допълват обвиненията. Първият е свързан с евентуален теч на класифицирана информация. От изслушването в комисията станало ясно, че Марин и Стефан Димитрови много пъти са влизали в сградите на Агенция “Митници” и МВР, често без да бъдат записвани на входа.

В тази връзка е редно прокуратурата, ДАНС, комисията за сигурност на информацията да установят кой е отговорен за нарушаване на пропускателния режим в тези институции, които са зона за сигурност според закона. И има ли нерегламентиран достъп до класифицирана информация от лица, ангажирани с престъпна дейност, пише в доклада.

Посочени са и имената на тези, в които народните представители се съмняват - Асен Василев, който като финансов министър е назначил Петя Банкова и е контактувал със Стефан Димитров; бившият вътрешен министър Бойко Рашков, приемал в кабинета си Димитров и баща му 10 пъти; Георги Георгиев, шеф на “Вътрешна сигурност” в МВР до края на 2023 г.; Живко Коцев; полицаят Недан Хаджиев.

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и ИТН искат да знаят дали някой от тях е извършил престъплението “лично укривателство”, т.е. да са сложили чадър над престъпната дейност на Димитрови, като са им издавали информация от службите си.

Обвинение за подкуп по делото за контрабанда няма, но временната комисия стига и до този извод. Членовете ѝ поискаха протокола от съда, който остави в ареста Банкова и Димитров. Там става ясно, че Живко Коцев е получил скъп подарък от Стефан - часовник “Хуболт”. Важно е да се разбере дали високопоставените служители, с които Димитрови са контактували, са получавали и други подаръци, в това число и екскурзии. Кой ги е плащал?, питат народните представители.

Другите им изводи не засягат работата на прокуратурата. От изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев и вътрешния министър Калин Стоянов станало ясно, че е нужно да се задълбочи проучването за лоялност и интегритет на кандидатите за директор на митниците, главен секретар на МВР, съветници в политически кабинети.

Тези практики са утвърдени в Западна Европа, включително полиграфското изследване преди назначаването, а след това - всяка година , пише в доклада на комисията.

Тя препоръчва и преди назначаването на тези длъжности да се направи проучване от финансовото разузнаване на ДАНС за съмнителни парични преводи у нас и в чужбина.

“Има такава възможност в законите срещу пране на пари, но не се прилага, защото няма задължителен характер”, се посочва още в доклада.

Произвежда ли държавата фалшиви новини и кой носи отговорност, питат народните представители във връзка с преместени и понижени 20 висши митничари от арестуваната Петя Банкова.

На 20 март в Агенция “Митници” беше публикувано прессъобщение, че това се прави по сигнал на австрийските власти, че техни превозвачи се рекетират за пари при преминаването в страната ни.

Спорeд прокуратурата част кадровите промени са направени, за да се сложат удобни на контрабандните канали на Паскал хора. От изслушването на служебния министър на финансите и новия шеф на митниците стана ясно, че такива документи от Австрия няма.

Асен Василев обаче обясни на последното заседание, че е имал среща с посланика на Австрия Андреа Икич - Бьом и той му предал тази информация. След това Василев го свързал с Петя Банкова, а седмица след рокадите в митниците посланикът благодарил на Василев, защото рекетът веднага престанал.

Мнозинството в парламентарната комисия твърди, че става дума за разпространение на фалшиви новини, които да послужат за кадрови промени в митниците.

Затова настояват да знаят кой е злоупотребил с власт.

Сред предложенията им е подобни прессъобщения да бъдат подписвани от длъжностни лица, които да носят отговорност.