Тейтъм подобри велик рекорд на Къри и прати Бостън финала на Изток

За място за голямата битка за трофея Селтикс се изправя срещу Маями Хийт

Спорт
08:02 - 15 Май 2023
2110
Тейтъм подобри велик рекорд на Къри и прати Бостън финала на Изток

Бостън Селтикс се класира за финала на Източната конференция в НБА за втора поредна година. "Келтите" на старши треньора Джо Мадзула елиминираха Филаделфия Севънтисиксърс с общ резултат 4-3 победи, след като спечелиха решителния седми мач от серията с крайното 112:88 (23:29, 32:23, 33:10, 24:26) в своята зала "ТД Гардън".

По този начин 17-кратните шампиони продължават похода си в плейофите, като в спор за място на Финалите ще се изправят срещу Маями Хийт в повторение на миналогодишната серия между двата тима, завършила с победа за Селтикс с 4-3.

И след като през почти цялата серия звездата на Бостън Джейсън Тейтъм не успяваше да намери себе си и да поддържа висока успеваемост при стрелбата от игра, то тази вечер крилото затвори устите дори и на най-големите си недоброжелатели. Тейтъм изведе своя отбор към победата, след като реализира рекордните в историята за решителен седми мач 51 точки в коша на Филаделфия, а освен това към тях добави и още 13 борби, 5 асистенции и 2 откраднати топки, като не допусна нито една грешка в нападение. По този начин четирикратният участник в "Мача на звездите" подобри скорошното постижение от 50 точки на Стеф Къри, което изкара само две седмици на върха в класацията.

Тейтъм реализира 17 от 28-те си опита от игра и почти собственоръчно отказа отбора на Сиксърс още в третата четвърт. Както е известно, Тейтъм се намираше в кошмарна дупка в първите полувремена на последните няколко мача от серията, като имаше период, в който пропусна над 20 поредни изстрела, но днес вкара 25 точки само през първите 24 минути, след което вече можеше да мисли и за място в историята. Все пак неговите 51 точки не са рекорд в историята на Селтикс, тъй като легендата на тима Джон Хавличек държи първото място с 54 през 1973-а. Айзея Томас е втори с 53 точки през 2017-а, а Тейтъм дели третото място с Рей Алън (2009-а) и Сам Джоунс (1967-а). Изцяло в НБА рекордът е на великия Майкъл Джордан с 63 точки именно срещу Бостън Селтикс през 1986-а.

Така на финала на Източната конференция Бостън се изправя срещу Маями Хийт, който получи няколко дни повече за почивка, след като елиминира Ню Йорк Никс с 4-2 победи. Интересното е, че финалното каре в плейофите на НБА тази година изцяло съвпада с това в "балона" през 2019-а, когато гледахме Селтикс срещу Хийт в едната конференция и Лейкърс срещу Нъгетс в другата.

Тогава "горещите" победиха Бостън с 4-2 победи, но през миналия сезон "зелените" си върнаха с успех със 100:96 в решителния седми мач, в който Тейтъм отново беше най-резултатен с 26 точки. Мач №1 от серията между Бостън и Маями ще се проведе в четвъртък сутрин от 3:30 часа в "ТД Гардън".

Иначе, отборът на Филаделфия, и в частност звездите на тима Джоел Ембийд и Джеймс Хардън, разочароваха с представянето си. Сиксърс се държаха в мача до средата на третата четвърт, когато резултатът беше напълно равен, но след това допуснаха унищожителна серия и от равенство при 55:55, само седем минути по-късно Бостън вече водеше с 21 точки при 79:58. "Най-полезният играч" на редовния сезон Ембийд завърши с едва 15 точки, и то при 5/18 стрелба от игра, докато Брадата остана със само 9 точки при 3/11 стрелба от полето. Най-резултатен за Филаделфия бе Тобайъс Харис с 19 точки, Тайрийз Макси вкара още 17, а Пи Джей Тъкър допринесе с 11 точки.

От другата страна на паркета пък Тейтъм имаше верен помощник в лицето на Джейлън Браун, който също се представи отлично и приключи срещата с 25 точки и 6 борби. Малкълм Брогдън пък допринесе с енергия от пейката и реализира 12 точки, като с него на терена Селтикс вкараха 20 точки повече от Сиксърс.

Проклятието на седмия мач пък продължава да тегне над старши треньора на Фили Док Ривърс, който загуби за десети път в кариерата си в решителен двубой - най-много сред всички останали наставници в историята на НБА. Така за четвърта поредна година отборите на Ривърс (ЛА Клипърс преди това и Филаделфия в последните три) не успяват да прескочат полуфиналите на своята конференция. Самият Док не е достигал до финала на конференцията от 2011-а насам, когато за последно го направи със Селтикс, с който спечели и единствената си титла в НБА през 2008-а.