Телефонните измамници с нова подла схема

Новини
17:30 - 23 Юли 2020
3397
Телефонните измамници с нова подла схема

Нова схема за събиране на плячката си са разработили телефонни измамници, които вече не карат жертвите си да носят пари в пликове и торбичка по улиците, а директно им разпореждат на коя сметка в чужбина или у нас да приведат сумите чрез фирми за бързи преводи, пише "Монитор". 

Такъв случай е регистриран на 21 юли в Чирпан, където мним полицай успял да убеди 81-годишна местна жителка, че спестяванията ѝ са необходими на МВР, за да задържат група опасни престъпници.

На финала на разговора бабата получила указания да отиде на адреса на фирма, която извършва спешни преводи в чужбина и оттам превела по указаната ѝ сметка 1800 лв. Опитите на служителката да разубеди старицата останали безуспешни. Жената твърдо „отстояла“ че иска да бъдат хванати престъпниците.

Ден по-късното жертвата подала жалба до местното РУ „Полиция“ за измамата, а проверката установила, че парите са били изтеглени още предния ден.

Образувано е досъдебно производство по чл.209, ал.1 от НК. От полицията за пореден път напомнят, че МВР никога и по никакъв повод не е търсило финансова помощ от гражданите в хода на специализираните си акции.

Това е вторият случай на телефонна измама в Старозагорска област през последния месец, след като по обяд на 6 юли с 6 500 лв, няколко златни пендари и семейни бижута се раздели 79-годишна жителка на Казанлък, която повярвала че на домашния ѝ телефон звъни прокурор от спецпрокуратурата. Жалбата си възрастната жена депозирала в РУ „Полиция“ около 18,00 часа като твърдяла, че лично ѝ позвънил един от заместниците на Иван Гешев, за да помогне при залавянето на голяма група мошеници.

Вързопчето с банкнотите, пендарите и бижутата старицата оставила върху капака на лек автомобил, който бил паркиран на доста отдалечената от дома ѝ улица „Братя Миладинови“, след което в изпълнение на дадените „указания“ се прибрала обратно.