Темата "Джокович vs. COVID-19" разбуни духовете, а сърбинът спечели турнира още преди неговото начало

Новини
15:41 - 05 Януари 2022
6303
Темата "Джокович vs. COVID-19" разбуни духовете, а сърбинът спечели турнира още преди неговото начало

Сърбинът Новак Джокович получи правото да участва на първия за годината турнир от Големия шлем - Аустрелиън Оупън. Това стана факт, след като той продължава да се отказва да се ваксинира срещу COVID-19, а домакините след дълги борби му дадоха зелена светлина след специално медицинско разрешение. По този начин Ноле се оказа пионер за едни в битката срещу системата, а за други се превърна в галеник, което отприщи бента на недоволството в световен мащаб.

Сърбинът доказа и нещо друго - една система, каквато и да е тя, не може да съществува без най-големите и успели. Той паказа, че балканците са друга бира и характерът на тези народи не прекланя глава пред никой!

Недоволството е и от страна на феновете на аристократичния спорт, както и от страна на самите спортисти.

"Не ми пука колко добър тенисист е той. Щом отказва ваксина, не трябва да бъде допуснат до участие", обяви д-р Стивън Парнис в Туитър.

В дискусията се включиха и други тенисисти.

"Мисля, че това е много интересно. Няма да кажа нищо повече", коментира първата ракета на Австралия Алекс де Минор.

Британецът Джейми Мъри добави: "Мисля, че ако аз бях без ваксина, нямаше да получа изключение. Все пак поздравления за него, че ще участва".

"Джокович ще трябва да представи още на летището в Мелбърн при пристигането си медицинското изключение, заради което му бе позволено да участва на Откритото първенство на Австралия без да доказва, че е ваксиниран против коронавирус. Ако не го направи, сърбинът ще бъде качен на "следващия полет за дома", заяви австралийският министър председател Скот Морисън.

Австралийската тенис федерация и правителството на щата Виктория заявиха, че сръбският тенисист е сред 26-те, което са кандидатствали за въпросното изключение по медицински причини, но не е получил никакво специално отношение при преценката на молбата му.

"Мисля, че много хора във Виктория ще са разочаровани от изхода на тази ситуация. Но процесът си е процес и никой не получава специално отношение", каза спортният министър на щата Виктория Джаала Пулфорд след новината за разрешението за участие на Джокович.

Пол Анакон, бивш треньор на Роджър Федерер и Пийт Сампрас, също коментира темата. Той смята, че двете комисии, които взимат решение за молбите за изключение, спазват анонимност.

"Двете комисии не знаят за кого става дума, а разглеждат основанията. Ако това е спазено, тогава това е положението. Но ще има много въпроси", заяви Анакон.

Специалистът мисли, че Новак Джокович ще трябва да очаква известно напрежение от феновете на тениса в Австралия, които преживяха няколко затваряния по време на пандемията от коронавирус.

"Но Новак се справя добре, когато има някаква враждебност", каза още той.

В социалните мрежи се появиха десетки хиляди коментари по темата "Джокович срещу ваксините", а в дискусиите се включиха и редица български почитатели на тениса.

"Браво, Ноле! Големият спортист отново показа, че е и голям човек. Джокович смъкна маските на организаторите на Аустрелиън Оупън. Смъкна маските на лицемерите, разобличавайки ги, че каквото и да ни говорят, става въпрос за пари. Просто ги принуди да го поканят да играе без измишльотината "сертификат". Такива като Джокович остават в историята и с човешкото си поведение, не само със спортните успехи. Новак Джокович е истински пример за подражание на всички нас. Че в края на краищата, ако хората са единни и непоколебими в исканията си, управляващите ще бъдат глина в ръцете им!", написа Георги Симеонов във Фейсбук, а под неговия коментар заваля водопад от мнения.

"Ужасен е. Не е велик. Щях да се радвам Australian open да е без него", контрира на мига Еми Николов, живееща в САЩ.

Бистра Иванова: "Тъкмо четох подобен пост на друга стена, където повечето от коментиращите бяха на мнение, че няма как някой да е толкова "велик", че да е по-велик от всички други хора. Не може за едни правилата /няма да коментираме правилни или не/ важат, а за "великия" да не важат. Значи вие можете да бъдете принуждавани да носите маски и сертификати в супермаркета и да го правите, независимо дали ви харесва, а някой си да реши, че е толкова велик, че да не се съобразява с останалите. И като им е "показал на управляващите", от утре маските и сертификатите ви ще отпаднат ли? НЕ! Вие нали не сте "велики"?
Моля ви се, помислете малко!"

"Класически БАЛКАНСКИ субект! Да се опълчиш срещу стени и правила би било много бунтовническо и пиарско, но когато се касае, за смърт и тежки здравословни проблеми на милиони по света хора, се нарича егоцентризъм и простотия!", не закъсня и отговорът на Любомира Икономова, който получи съвсем скоро и отговор от автора на поста Георги Симеонов: "Нещо не си разбрала май. Какъв "егоцентризъм, какви здравословни проблеми на милиони по света"?! Човекът просто каза, че няма да им показва "документ" дали е ваксиниран или не. Просто им каза, че не дължи обяснение на никого. Както би трябвало да постъпи всеки свободен човек. Човек, а не роб. И те измислиха в името на парата "Медицинско изключение". Заради него. Защото им носи пари! Жалки, жалки двуличници. Ноле е победител в АО още преди турнира".

Аустрелиън Оупън в Мелбърн ще се проведе в периода 17-30 януари.