Теменужка Петкова: Хората ще получат надвзетите пари за газ през юли

Няма причини за поскъпване на парното и тока, заяви енергийният министър

Новини
11:29 - 15 Април 2020
1144
Теменужка Петкова: Хората ще получат надвзетите пари за газ през юли

Газифицираните домакинства ще получат надвзетите си пари още с първата възможна сметка, обеща енергийният министър Теменужка Петкова. От реалната сума ще се извади намалението,обясни тя пред Би Ти Ви.

Според нея това може да стане до средата на юли, когато трябва да са готови изравнителните сметки. Ако разликата, която трябва да се възстанови е по-голяма от сметката, изплащането продължава със следващата фактура. "Булгар газ" ще възстанови на топлофикационните дружества общо 72 млн. лв.

С българския бизнес винаги сме били в добър диалог, каза министърът по повод исканата й оставка от асоциацията на работодателите. Според нея българската индустрия ще получи максимално бързо парите, които са й надвзети.

За увеличението на цените на тока и парното, Петкова обясни, че КЕВР ще каже, но според нея няма причина за скок на цените. Цената на електричеството няма да се вдига от 1 май, уточни тя.

Във фонд "Сигурност на енергийната система" приходите ще са по-малки заради емисиите, прогнозира тя.

20 процента от клиентите са се възползвали от разсрочване на плащането на сметките, на нито един абонат не е спрян токът, каза Петкова.