ТЕНИС СВЕТЪТ ПЛАЧЕ: Федерер се пенсионира

Маестрото сложи край на кариерата си с дълго прощално писмо

Ексклузивно
16:39 - 15 Септември 2022
5976
ТЕНИС СВЕТЪТ ПЛАЧЕ: Федерер се пенсионира

Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер обяви края на професионалната си кариера. 41-годишният магьосник с ракета в ръка сподели, че турнирът Laver Cup следващата седмица ще му бъде последният.

Освен 20-те "Мейджър" трофея, великият швейцарец има общо 103 купи в професионалния мъжки тур, 27 от които от най-високата категория на АТР - "Мастърс".

Ето и прощалното послание на Маестрото:

“До цялото ми тенис семейство и отвъд него,От всички дарове, които тенисът ми е предоставял през годиините, най-великият, без съмнение, бяха хората, с които се срещнах в професионалния ми път: приятели, съперници и най-вече феновете, които дават живота си.

Искам да споделя няколко новини с всички вас.

Както много от вас знаят, последните три години ме срещнаха с много предизвикателства под формата на контузии и операции. Работех усилено да се завърна в добра форма, но също така знам ограниченията на тялото ми.

Посланието на тялото ми е много ясно. Аз съм на 41 години. Изиграл съм повече от 1500 мача за 24 години. Тенисът се отнасяше с мен по-великодушно, отколкото някога съм си мечтал, затова сега трябва да осъзная, че е време да прекрая професионалната си кариера.

Laver Cup в Лондон следващия уикенд ще бъде последният ми турнир от АТР. Естествено, ще продължа да играя тенис в бъдеще, но няма да е на ниво Голям шлем или мъжкия тур.”

Федерер завършва кариерата си с 20 титли от Големия шлем, трети е в ранглистата за всички времена при мъжете след съперниците си Рафаел Надал и Новак Джокович, които все още са активни спортисти.

Федерер не е играл тенис в турнир, откакто претърпя трета операция на коляното за период от 18 месеца след отпадане на четвъртфиналите на миналогодишния Уимбълдън.

„Надявам се, че мога да се върна, както казахте, още веднъж“, каза той на церемония на 3 юли в Уимбълдън, но явно това няма да се случи. 

„Имах късмета да играя толкова много епични мачове, които никога няма да забравя", отбеляза звездата още в прощалното си писмо.