Тереза Мей иска отлагане на  Брекзит до 30 юни? 

Британският премиер изпраща официално писмо Евросъююза

Новини
10:54 - 20 Март 2019
1177
Тереза Мей иска отлагане на Брекзит до 30 юни? 

Британският премиер Тереза Мей ще поиска краткосрочно отлагане на Брекзит от ЕС,  съобщи Би Би Си. 

От Даунинг стрийт обявиха тази сутрин, че "премиерът споделя общественото разочарование от неуспеха на парламента да вземе решение". В серия от гласувания депутатите отхвърлиха най-напред сделката на Мей за Брекзит за втори път с мнозинство от 149 гласа, след това гласуваха против излизане без сделка и накрая поискаха отлагане на Брекзит. Опитът на Тереза Мей да внесе сделката  за гласуване за трети път беше осуетен от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, чиято позиция е, че това не може да стане, ако тя не бъде променена. 

Предполага се, че Мей ще иска отлагане до 30 юни, за да се избегне участието на страната в европейските избори. Британският премиер ще бъде в Брюксел утре за срещата на върха на ЕС. Ако всички страни-членки на Евросъюза се съгласят Брекзит да бъде отложен, парламентът в Лондон ще се заеме с приемане на необходимото  законодателство. Мей обаче е изправена пред потенциална криза в кабинета заради конфликтите между министрите.

Имаше твърдения, че Лондон може да поиска отсрочка до 2 години.  

След като депутатите отхвърлиха сделката на Тереза Мей за втори път,  гласуваха да не се излиза без сделка и след това за отлагане на Брекзит, а председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу постанови, че премиерът не може да внесе за трето гласуване нейната сделка, ако не е променена, Тереза Мей обяви, че макар и да се надява да прокара своите планове в парламента, Великобритания все едно ще се нуждае от някакво отлагане, за да се приеме необходимото законодателство. 

Говорител на Тереза Мей отказа да съобщи какви мотиви ще бъдат посочени за отлагането. Той обаче не отрече тиражирани съобщения, че Тереза Мей смята, че страната е в криза. Каквото и да е отлагане трябва да бъде одобрено от всички страни-членки на Евросъюза. Мей пътува за Брюксел в четвъртък за обсъждане на вариантите с европейските си колеги на срещата на върха на ЕС.