Терзиев амбициран да оправи градския транспорт

Готови сме с програма за модернизация, на ден пътуванията са над 1,1 милиона, заяви кметът на София

Новини
11:57 - 12 Юни 2024
1233
Терзиев амбициран да оправи градския транспорт

Готови сме с една амбициозна програма за модернизацията на градския транспорт, която ще се реализира напред в годините. Това е важна тема, защото всеки ден пътуванията са над 1,1 милиона. Това каза на брифинг кметът на София Васил Терзиев. 

Тя ще е за близо 1 млрд. лв. и ще е за закупуването на 500 нови превозни средства до 2030 г. 

Целта е да има по-редовен градски транспорт, по-малък интервал на чакане , комфортно пътуване в модерни превозни средства, по-чист въздух и алтернатива за придвижване.

Както "24 часа" писа реализацията ще се прави на етапи през годините и ще се търси различен вид финансиране - собствени средства, заеми, различни европрограми. Новите трамваи ще са 108, а 40 ще бъдат модернизирани. В програмата е записана и покупката на 75 тролейбуси и 50 електробуси. Новите автобуси ще са 230. 70 от тях ще поемат линиите, които в момента се обслужват от "МТК Гроуп" ООД, което ще стане в средата на 2026 г.

Васил Терзиев обясни, че има цялостна визия за развитието на транспорта в София с изграждането на монтажни паркинги и подобряване на пътната инфраструктура. Припомни, че в момента се строят 12 метростанции и се стартира изграждането на двете нови спирки на метрото в "Люлин". Важно е по-какви пътища се движим и да дадем добра алтернатива на гражданите, а не насилствено да сваляме хората от колите, каквато теза се прокрадва, обясни още Терзиев.

През последните години основният фокус на общината беше да се инвестира в метрото, то по отношение на наземния градски транспорт имаме много сериозен проблеми - липса на инвестиции, което се вижда навсякъде, каза общинският съветник от ПП-ДБ-СС Андрей Зографски. Той обясни,