Терзиев с първо изявление: Трудното предстои, но София я чакат по-добри времена

Няма кмет, който да разчита на клиентелистка подкрепа, заяви Кирил Петков

Новини
13:26 - 06 Ноември 2023
3762
Терзиев с първо изявление: Трудното предстои, но София я чакат по-добри времена

Кметът на София Васил Терзиев направи първото си изявление след изборите от централата на ДСБ, заедно с първия в листата на ПП-ДБ и "Спаси София" Борис Бонев, както и с лидерите на формациите, които го подкрепиха - Христо Иванов, Кирил Петков, Владислав Панев и ген. Атанас Атанасов.

Заедно с победителите във вота застанаха Атанас Атанасов, Владислав Панев и Кирил Петков - лидери на ДСБ, Зелено движение и ПП.

Избраният за кмет на София беше категоричен, че приема победата „като много голяма отговорност”. „Ще работим за това всичко, което сме обещали – да може да се случи. Да видите, че това може да се случи. Че може да има по-различно управление, че ще има положителна промяна. Ние вярваме в хората с големи мечти. Ще се борим София да бъде градът на хората с големи мечти и столицата да бъде градът, който ще им даде възможност да ги реализира”.

Терзиев припомни заявката си да се бори за кметския стол, за мнозинство на районните кметове и в Столичния общински съвет и обяви, че и трите цели са изпълнени. Похвали се, че и групата им в СОС ще има повече хора отколкото вторите и третите взети заедно. Става въпрос за 23-ма от 61 общински съветници и 19 от 24 районни кметове.

Промяната е бавна, но е необратим процес. Няма кмет, който да разчита на клиентелистка подкрепа, каза Кирил Петков.

Пазарджик доказа, че няма крепост, която да е по-голяма от желанието на хората за промяна. Хората в Благоевград казаха "Вярваме, че нашето бъдеще може да бъде различно", каза още Петков. 

"Големи благодарности към всеки един човек, който ми гласува доверие. Всеки един от вас е причината ние да бъдем оптимисти, че София я чакат по-добри времена", каза Васил Терзиев. 

"Искам да благодаря на всички, които повярваха, че бъдещето на техния град зависи от самите тях. Промяната е бавна, но от днес е необратим процес. Няма кътче в България, което оттук нататък да бъде гарантирано. Всеки кмет трябва да работи, ако иска да остане на власт", това каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. 

„Това не е просто победа, а разгромна победа над досегашния модел. Гражданите на София възложиха на нашето обединение огромната отговорност да променим София”, каза Бонев.  

И благодари на сички гласували. „Няма да делим София, ще работим за всички жители. София ще бъде град, в който всички ще се чувстват добре и ще усещат подкрепата на общината. Ще работим за това София да бъде онзи град, с който всеки от нас да се гордее”, добави той.

От своя страна Кирил Петков  благодари "и на другите десни избиратели, които са извън нашите проекти". "Въпреки, че повечето избиратели на ГЕРБ гласуваха за Ваня Григорова, хората които гласуваха за дясна София и от ГЕРБ, и от „Синя София“ - направиха тази разлика. Във Варна дадохме обещанието, че Варна ще е се управлява от варненци. Решенията за Варна ще се взимат в кметския кабинет и Общинския съвет. Не по хотели или партийни централи", категоричен бе съпредседателят на ПП. 

"Пазарджик показа, че няма крепост в България, която да е по-силна и по-голяма от желанието на хората за промяна. Това, което се случи там, е пример как тази промяна може да отиде във всяко кътче на България.  Хората в Благоевград казаха, че тяхното бъдеще може да бъде различно. Искрата, която запалихме преди три години, вече пламна. Близо 1/3 от всеки българин ще бъде управляван от кмет от нашата коалиция. Това е една голяма отговорност", допълни Петков. 

От своя страна и съпредседателят на ДБ генерал Атанас Атанасов също благодари на излезлите да гласуват за "нашите кандидати за кметове и общински съветници". "Не беше лесно в тази феодална  държава да се появи смелост. Благодарности на нашите активисти, които бяха членове на избирателните комисии, защото това беше тежък труд. Пожелавам на нашите кметове и общински съветници да осъзнаят отговорността си пред местните общности за повишаване благосъстоянието на българското общество", посочи той. 

Атанасов обърна внимание на ниската избирателна активност, което показва, че в големи части на българското общество има недоверие в институциите. За това имаше обективни и субективни причини като скандала преди първия тур, заради който беше отнето правото на гражданите да гласуват с машини. Институциите, които имат отношение и отговорност към тази тема да изследват обективно всички факти и да се потърси отговорност", категоричен бе лидерът на ДСБ.