Терзиев: София заслужава да е чиста, нали? Затова е проверката в завода за отпадъци

Предприятието не работи ефективно, има проблеми по цялата верига, отсъди кметът на София

Новини
22:48 - 06 Декември 2023
4151
Терзиев: София заслужава да е чиста, нали? Затова е проверката в завода за отпадъци

София заслужава да бъде чиста, нали? Затова възложих вътрешен одит да направи проверка на завода за третиране на отпадъци в София.

Това заяви в своя фейсбук профил новоизбраният кмет на столицата Васил Терзиев.

"Съвременният начин за управление на отпадъците е да се гледа на тях като на ресурс, а не като проблем, който заравяме в земята. За съжаление, установихме, че преработвателният завод не работи ефективно и станахме свидетели на проблеми в абсолютно цялата верига на работата му", добави кметът.

По думите му, ако в идеалния случай би трябвало да се преработва 90% от отпадъка и да се депонират само 10%, в момента ситуацията в София е обърната.

"Почти всички сепариращи машини не могат да работят, защото не са поддържани. Част от камионите директно са изхвърляли отпадъка за заравяне, вместо да минава през инсталацията за преработване. Заради лошото качество на произведения РДФ, от него се реализират минимални количества, а останалото се заравя в земята", допълни Терзиев.

Според него само за една година е запълнена третата клетка за депониране на отпадъци.

"Ако продължим със същата скорост, скоро ще се окажем пред риск София да няма къде да складира отпадъците си.
Заради тези и много други открития, изисках доклад за състоянието на завода и сключваните договори. Така ще имаме цялата картина за състоянието му и ще можем да допълним нашия оздравителен план", обясни Васил Терзиев в своя пост.

Той заяви, че дейностите по чистотата на града и управление на отпадъците са една от най-съществените отговорности на общината и имат влияние както върху естетиката, така и върху грижата за здравето на хората и икономиката на града.