Тесла от НС: Край на отстъпката от 25 ст. за горивата от 1 януари

Парламентът забрани на кабинета да разплаща с евросредства и пари от Сребърния фонд

Новини
18:00 - 23 Декември 2022
4492
Тесла от НС: Край на отстъпката от 25 ст. за горивата от 1 януари

От 1 януари спира мярката от 25 ст. отстъпка за горивата. Това реши Народното събрание, след като отхвърли предложението на ПП да се включи в удълженото действие на бюджета за 2022 г. необходимото финансиране.

Парламентът забрани на правителството да разплаща разходи с европейски средства и с пари от Сребърния фонд. Министърът на финансите заяви, че няма опасност за изплащане на пенсиите, защото има нужните средства от национално финансиране. Не бе прието предложението на ПП първите два дни от болничните да се заплащат от работодателите.

Отхвърлено бе и предложението да се актуализират пенсиите всяка година по Швейцарското правило.

Министерство на финансите предлага мярката за отстъпка 25 ст. на всеки литър гориво да продължи още един месец заради овладяване на инфлацията, стана ясно по време на дебата в парламента по приемане на удължителния бюджет за 2022 г.

Служебният министър Росица Велкова отговори на питания на народни представители и предложение за корекция на ГЕРБ и Кирил Ананиев да се приеме да не могат да се правят трансфери за текущи разходи от Сребърния фонд и европейските програми.

Асен Василев обвини ГЕРБ, че иска да блокира служебния кабинет - да не може да харчи 6-те млрд. лв., за да имат пари, като се върнат да управляват след изборите.

По този въпрос Велкова е категорична, че Министерство на финансите не подкрепя трансферите, тъй като днес централният бюджет е на минус 2 млрд. лв.

Росица Велкова обясни още, че компанията "Лукойл" е платила данък свръхпечалба, а схемата "отстъпка за гориво на литър" свършва на 31 декември.

Мотивите на Министерство на финансите за продължаването на мярката са, че отстъпката води до намаляване на инфлацията, освен това имало запитване от ЕС за нарушаване единният пазар, но след аргументи на МФ нямало отговор за несъгласие.