Тестваха кацане на хеликоптер на болница в Панагюрище (СНИМКИ)

Малка стъпка за нас, голяма стъпка за България!, заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Новини
12:39 - 16 Ноември 2023
2567
Тестваха кацане на хеликоптер на болница в Панагюрище (СНИМКИ)

Тестово кацане на първото лицензирано болнично хеликоптерно летище в България по новоприетите стандарти беше извършено на територията на МБАЛ "Уни Хоспитал" в Панагюрище.

"Вече сме още една стъпка по-близо до крайната цел - страната ни да има спешна помощ по въздуха, за да можем да отвеждаме още по-бързо пациентите до най-добрите лекари, където и да се намират те", заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

"Благодаря на целия екип, с който наваксахме забавянето, за да можем да празнуваме една по една малките победи. Малка стъпка за нас, голяма стъпка за България!", допълни още той.

Бившият автомобилен пилот сподели в профила си във Фейсбук, че остава още много работа, а именно - работи се усилено по регистрацията на още шест болнични хеликоптерни летища; други четири са в процес на проектиране.

Първият хеликоптер за спешна помощ започва тестови полети този месец във Верджате, Италия и до края на годината трябва да полети към България. Първите четири пилоти вече завършиха своето обучение, още двама се обучават до края на месеца, с което екипът за първия хеликоптер е напълно подготвен.

"България заслужава модерна и ефективна система за въздушно спасяване (HEMS) и продължаваме да работим неуморно това да се случи възможно най-скоро!", завърши Гвоздейков.