Тестването в Доспат и Сърница не спира

Чакат още 160 проби

Новини
18:15 - 09 Юни 2020
3710
Тестването в Доспат и Сърница не спира

Няма да се ограничава движението в Доспат и Сърница, няма да затварят хотели и ресторанти там. За това се разбраха кметовете на двете населените места, както и здравните експерти от регионалните инспекции в Смолян и Пазарджик.

Чакат се резултатите на близо 160 проби на контактните лица на заразените хора от фабриката за играчки в Доспат, а тестването днес в по-малките населени места в региона продължава.

Фабриката остава затворена за 14 дни, а здравните инспектори са категорични, че в нея стриктно са се спазвали епидемиологичните мерки. Предполага се че заразата се е разпространила извън работно време.

"Механизмът е автоматизиран. Първо трябва, ако не си дезинфектираш ръцете, не минеш през апарата за дезинфекция, вратата не се отваря. Въобще, нямаме забележки към условията на работа, които са осигурени в цеха. Нашите съмнения са, че по-скоро контактите са станали в процеса на почивка, извън работното време, по време на транспорт от мястото където живеят до фабриката", коментира Мими Кубатева, директор РЗИ-Смолян.

Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев имало е обаче работнички, които са се страхували и са прикривали симптомите си с лекарства.

"Имало е отделни опити на самите хора – да не казват симптомите си в желанието да не останат без работа. Установяваме, че е имало няколко такива. Точно това не трябва да става", категоричен бе той.

Кметът на Сърница Неби Бозов отхвърли обвиненията, че заразата е тръгнала от работничите в селото.

"Това са пълни глупости. Ако нашите 12 жени, които са доказано, че са заразени, са ползвали аналгин и не знам си какви средства, за да лъжат термометъра, другите 50 жени от Доспат какво са ползвали?", попита той.

В Сърница се чакат резулатите от още 60 проби на контактни лица. За момента най-много са заразените работници от Доспат.

"51 са от Община Доспат и 17 или 18 от Община Сърница, но примерно в цялото предприятие работят около 250 човека – 170 са от Доспат, 50 са от Сърница, горе-долу излиза около 24-25% от всички работещи от двете обшини, са заразени", посочи Елин Радев, кмет на Доспат.

Във всяко населено място в община Доспат патрулират полицаи и общински служители, за да следят за спазването на мерките, категоричен е той. По думите му се прави стриктна дезинфекция, спазва се и социалната дистанция.

"Това огнище предстои много бързо да бъде санирано и броят на новите случаи рязко да спадне, тъй като сме направили всичко възможно. Изследвали сме огромен брой контактни лици. Намерени са според мен всички положителни, всички позитивни, които биха могли да представляват опасност и да разнасят вируса", каза доц. Ангел Кунчев.

Не са изключени обаче нови случаи, но те ще са по-малко и предимно сред контактните на вече заразените, заключи той.