Тестват първата в света ваксина срещу вируса нипа

Заразата може да бъде с фатален край до 75 на сто от случаите

Новини
17:23 - 11 Януари 2024
2672
Тестват първата в света ваксина срещу вируса нипа

Учени от Оксфорд преценяват дали технологията, която стои зад ваксината им за КОВИД-19, може да се използва за защита на хората от смъртоносния вирус нипа, предадоха ДПА и Ройтерс.

Ако клиничните изпитания са успешни, това ще бъде първата ваксина срещу това заболяване.

През изминалата седмица в Оксфордския университет започна тестова ваксинация на хора за първото изпитание на новия препарат.

Създателката на ваксината за КОВИД-19 проф. Сара Гилбърт заяви, че работата по препарата за нипа е започнала през 2017 г. и е била спряна по време на кризата с новия коронавирус.

Огнищата на нипа са установени предимно в Южна Азия и заразата може да бъде с фатален край в до 75 на сто от случаите.

Вирусът може да се предаде на хората от животни като прилепи или прасета, или от заразени храни, но също така може да се предаде директно от човек на човек.

При хората той може да причини остра респираторна инфекция и фатален енцефалит (оток на мозъка).

Вирусът е идентифициран за първи път преди 25 години, но засега няма лечение или ваксини, които да помогнат при възникване на огнища, отбелязва ДПА.

Новата ваксина - ChAdOx1 NipahB, може да бъде първата, ако постигне очакваните резултати по отношение на безопасността и ефикасността.

Около 51 души на възраст от 18 до 55 години ще участват в изпитването, което се ръководи от експертите от Оксфорд и се финансира от Коалицията за иновации в областта на готовността за епидемии.

Проектът ще се изпълнява 18 месеца, като се очаква да последват допълнителни изпитания в страна, засегната от нипа.