Тестват върху доброволци турската ваксина "Турковак"

Инжекцията е на финалната фаза, изпробват я върху хора между 18 и 60 години

Новини
19:37 - 20 Октомври 2021
2414
Тестват върху доброволци турската ваксина "Турковак"

Турската ваксина "Турковак" се изпробва върху доброволци в учебно-изследователска болница в южния турски град Мерсин, информираха здравните власти, цитирани от БТА.

Град Мерсин, който е разположен на брега на Източното Средиземноморие, е сред 41 градове, които са определени от здравното министерство за изпитанията на новата турска ваксина.
Тя е разработена съвместно от екипи на Дирекцията на здравните институти /ТЮСЕБ/ към турското министерство на здравеопазването и Университета Ерджиес в Кайсери.

"Третата фаза е финалният стадий в изпитанията на ваксината "Турковак" срещу КОВИД-19, която е инактивен тип ваксина. Тя ще се тества върху добловолци на възраст между 18-60 години, мъже и жени в здравословно състояние. Бременни жени не се приемат за изпитанията. Доброволците трябва да не са боледували от коронавирус и да са били ваксинирани с китайската ваксина "Синовак".

Всички доброволци се регистрират в системата на здравното министерство, откъдето се контролира състоянието им. Очакваме, че освен досега записалите се доброволци, ще постъпят още такива", каза специалистът уролог от болницата в Мерсин д-р Али Бьорекоглу.

Той съобщи още, че състоянието на доброволно ваксинираните ще се наблюдава от специалисти в продължение на 6 месеца и въз основа на получените резултати ще се пристъпи към прилагането на ваксината.
Специалистът смята, че тъй като турската ваксина "Турковак" е от инактивен тип, няма да има масово въздържане за ваксиниране, каквото се наблюдава при прилагането на ваксините от типа mRNA.
Резултатите от изпитанията на ваксината Турковак се публикуват на сайта на здравното министерство, допълни лекарят.