Тежък дуел: Ще се опълчи ли младият Минчев на ген. Атанасов за шеф на НС?

36-годишният юрист "със закваска" гневен, че е изигран заради обиграния ексшеф на НСС 

Новини
13:33 - 10 Януари 2024
3549
Тежък дуел: Ще се опълчи ли младият Минчев на ген. Атанасов за шеф на НС?

При ротацията на властта, която  предстои през март, битката няма да е само за мандат и министерски кресла, но и за нов председател на Парламента. Както вече стана ясно, за мястото на сегашния шеф на НС Росен Желязков кръстосват шпаги тъмносиният ген. Атанасов и младата надежда  с шеметна кариера Никола Минчев от ПП, който вече бе на председателския стол, макар и само за 6 месеца през 2021-ва. Така потомственият юрист се оказа и най-младият председател на Народното събрание.

Вътрешният двубой между врелият и кипял в политически и юридически битки ген. Атанас Атанасов и 36-годишният Минчев все още няма развръзка.

Името на Минчев бе спрягано като най-вероятна кандидатура за първия пост в НС, но в последните дни надделяха слуховете, че генералът вече е спазарен, като на тайни разговори Кирил Петков и Христо Иванов са дали съгласието си тъкмо бившият шеф на НСС да седне в стола на Желязков. Борисов пък вчера увери, че който и да издигнат партньорите му във властта, имат подкрепата на 69 от ГЕРБ.

Според информация от кухнята обаче, младият Минчев не се предава пред генерала и е предложил да има гласуване за техните две кандидатури. Какво ще се случи и кой ще надделее ще стане ясно.

Никола Минчев направи бърза кариера, макар да бе неопитен в политиката. Набързо той бе издигнат от Промяната за председател на 47-ия парламент и за учудване на всички, бързо се окопити и се справяше хладнокръвно с бурните страсти в парламента, без да изтървава нервите си, както се случваше с предшественичката му Ива Митева.

Самият Минчев е наследствен юрист, адвокат, като опитът му е свързан с  финанси и недвижими имоти. 10 години трупа опит и стаж в прочутата кантора “Гугински, Джингов, Величков и Кючуков”, където майка му е основен стожер. Бащата на Минчев също е адвокат, специалист в наказателните дела.

Въпреки че фаворитът на ”Промяната” разви скоростна кариера, като седна в най-горещия стол в НС, той понесе и тежък удар от четворната коалиция  – бе свален за 5 минути, но това пък го превърна в любимец на народа, като бе подкрепен от хиляди, които се събраха пред парламента в негова защита.

Формалният повод за махането му бе отказът за закрито изслушване на външния министър Теодора Генчовска, от квотата на ИТН, за Северна Македония. Той бе свален от поста на 16 юни 2021 г. с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”.

Ударът сякаш не сломи Минчев и той бе избран за зам.-председател в настоящия парламент. Тепърва ще стане ясно ще успее ли Минчев, вече като по-опитен в политическите битки да заеме отново председателското място.

Срещу него обаче стои изключително обиграният и уверен  играч ген. Атанасов. Освен богатата политическа кариера още от зората на демокрацията и опит в службите за сигурност, тъмносиният шеф има и лидерски опит. Въпреки броженията в собствената му партия, генералът успя да оцелее и да бъде преизбран за председател на ДСБ, което бе последвано от куп напускащи десебари, категорично против неговата политика.