Тирол отмени карантината в населените места, курорти остават затворени

Курортното градче Ишгъл бе сърцето на заразата в провинцията

Новини
19:56 - 07 Април 2020
2102
Тирол отмени карантината в населените места, курорти остават затворени

Австрийската провинция Тирол отмени днес карантината в градовете и селата, но някои силно засегнати от коронавируса ски курорти остават затворени, предаде Ройтерс.

Провинцията, която граничи с Италия и Германия, бе първата в Австрия, в която бяха регистрирани случаи с новия вирус и тя стана най-тежко пострадалият район в страната. На 19 март провинциалните власти поставиха всички населени места под карантина и въведоха мерки, по-строги от националните.

"Вдигнахме карантината от общините. Причината беше, че има стабилизиране на новите случаи. Дневното ниво на нарастване на инфекциите е под 5 на сто и тази тенденция се запазва", каза на пресконференция губернаторът на провинцията Гюнтер Платер.

Решението на Тирол да отслаби мерките дойде часове след като вчера федералният канцлер Себастиан Курц обяви план за постепенно отваряне след Великден, който е тази неделя, на някои магазини, които не са за стоки от първа необходимост, припомня БТА.

Курортното градче Ишгъл в Тирол, където карантината се запазва, бе най-големият първоначален източник на коронавируса. Над 600 случая в Австрия са свързани с този ски център. Федералните здравни власти констатираха, че епидемията в Ишгъл е започнала в началото на февруари, въпреки че първата положителна проба там е била регистрирана месец по-късно. Тиролските власти оспориха това заключение, а прокуратурата възложи на полицията да разследва дали е забавено докладването за заразата, след като германска медия заяви, че още в края на февруари е имало положителен тест.