Тирове задръстиха "Кулата" и пунктовете с Румъния

Само леки коли преминават през "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград"

Новини
09:41 - 09 Октомври 2024
6316
Тирове задръстиха "Кулата" и пунктовете с Румъния

През "Маказа", „Златоград“ и „Ивайловград“ е разрешено преминаването само на леки коли и микробуси.

Интензивен е тежкотоварният трафик на изход от страната към Гърция и Румъния, показва справка на БГНЕС в системата на Гранична полиция в сряда сутрин.

На изход за товарни автомобили трафикът е интензивен на ГКПП "Кардам", ГКПП "Оряхово" и ГКПП "Никопол".

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП „Крушари“.

Пунктовете „Кайнарджа“ и „Крушари“ работят всеки ден от 8.00 до 20.00 часа, но през тях не се пропускат товарни автомобили.

На границата с Гърция трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" - също на изход за камиони.

Гранична полиция обръща внимание на увеличените преминавания през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ на румънски туристи, пътуващи към и от Гърция. С оглед предстоящата възможност за почивни дни заради ваканцията на учениците за 1 ноември, ГДГП препоръчва използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване. Пътуващите туристи към курорти в района на Солун, Кавала и Халкидическия полуостров могат да преминат през ГКПП „Илинден“ като алтернатива на ГКПП „Кулата“. Туристи, пътуващи към курорти в района на Ксанти, Комотини и остров Тасос, могат да използват ГКПП „Златоград“ като алтернатива на ГКПП „Маказа“. За курорти в района на Алексантропулис се препоръчва да се преминава през ГКПП „Капитан Петко войвода“.

През граничните пунктове "Маказа", „Златоград“ и „Ивайловград“ е разрешено преминаването само на леки коли и микробуси.

На границата със Сърбия трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Такъв е и на всички гранични контролно-пропускателни пунктове с Турция

На границата с РС Македония трафикът също е нормален, с изключение на ГКПП „Гюешево“, където в края на месец август започна изграждането на Системата вход/изход на ЕС, заради която трябва да се подменят кабините за гранични проверки на преминаващите товарни автомобили.