Тити Папазов: Това е годината, в която Левски трябва да се спаси

Спорт
11:42 - 24 Септември 2022
1905
Тити Папазов: Това е годината, в която Левски трябва да се спаси

Президентът на баскетболния отбор на Левски Константин Папазов говори по актуални теми в редиците на "сините". Шефът на столичани даде своя коментар относно наличието на голям брой млади състезатели в мъжкия отбор за предстоящия сезон, завръщането на Златин Георгиев в отбора, очертаващата се по-сериозна роля на Николай Михайлов в тима и целите на Левски за кампанията.

“Левски периодично има такъв период. Ако си спомняте през 2014-а проблемът с КТБ, който се получи. По инерция изкарахме един сезон и още тогава имаше нещо междинно в хода на тази кампания. Ако си спомняте великото събитие, когато “синята” публика спаси клуба на 15 февруари 2015-а. После през сезон 2015/16 имахме абсолютно идентична ситуация и това им казах сега на момчетата - тези, които тогава бяха малки и бяха спасителите - Венци Петков, Деян Карамфилов, Алекс Симеонов, им казах, че след няколко години те трябва да ходят на Европейско първенство и те са бъдещето.

Имаме седем-осем млади играчи, малко повече са, отколкото ни бяха необходими. Преценихме, че не е редно нито един от тези играчи да го делим от другите. Първо - в една тренировъчна среда с по-опитни играчи е по-хубаво да си дават самоувереност един на друг и второ - да не ощетим никой. Отборът в момента е съставен от 15 момчета. Има много млади момчета, които повече помогнаха за тренировъчния процес сега.

Най-важното е да съчетаем, че те са ученици. Баскетболът трябва да е приоритет в тяхното съзнание като амбиция за тяхното бъдеще, а също така по никакъв начин да не бъде ощетено образованието им, защото това различава баскетболът от много други спортове. Това е студентският спорт и спортът на интелигентите хора. Безспорно имаме сплав от опитни играчи, едва ли има по-опитен в българското първенство от Златин Георгиев и едва ли има по-подходящо място за край на неговата кариера от Левски. Независимо, че с него имаме условно петгодишен договор, докато порасне неговият племенник и да го замени. За да няма дупка - Петкана Макавеева, Торо, Голди, после Мартин. Златин е изключително ценен, Асен Великов също. Това са хората, които, освен че са много опитни, безумно обичат Левски, независимо че Голди направи много сериозно присъствие в Самоков. Душата му е синя. Това са хората, които ще бъдат най-големите помощници на Митко Ангелов.

Николай Михайлов е най-прогресиращият играч от миналия сезон според всички специалисти. Съвсем заслужено получи възможността да бъде един от водещите играчи. Дори и да е малко изпреварващо, кредитът, който ще получи този сезон, си го е заслужил. Доколко ще го оправдае в новата роля, аз пак вярвам, че има потенциал. Той от 16-годишен е с нас. Не е лесно толкова рано да се разделиш от семейството си и да се бориш. Въпреки своите 21 години той има изключителен за възрастта си житейски опит. Вярваме много в него.

Левски ще бъде един приятен за гледане отбор. Тези млади деца пък ще доведат много нови съученици и приятели в залата. Освен привържениците, които използвам да им благодаря, че ни подкрепяха през целия минал сезон. Знаейки че няма да можем да станем шампиони в този състав, ще бъдат също толкова обичащи и подкрепящи Левски. Това са Б-18, които са неразделна част в последния сезон, и всички 10-тина, които са всеки мач с отбора.

Очаква се дерби тази година между Левски и ЦСКА, което е толкова жадувано и толкова чакано от 13 години. Силно се надявам това да бъде един тласък за баскетбола. Беше недопустимо отсъствието на ЦСКА 13 години от сцената. Имахме колебания за това как ще оцелеем ние, защото останаха задължения към играчите и използвам да им благодаря, защото проявяват изключителна коректност. Това беше част от спасението на Левски. Те са най-добрите играчи в България, имат висока цена и евентуално тяхно оставане в Левски щеше още повече да утежни ситуацията в нас. Само адмирации за Ицо, Чавдар, Венци и Цецо Чернокожев - имахме една прекрасна като емоции и като колектив година.

Първо трябва да бъдем реалисти. Това е една преходна година за Левски, в която трябва да се спасим. Трябва да се подведем малко повече от емоциите на чужди обещания, които не успяха да получат своята реализация. Да обвиняваме тези, които са ни подвели, е точно толкова, колкото да обвинявам себе си, че съм им повярвал. Случило се е, не трябва да се обръщаме назад. Щастлив съм, че след това, което се случи с отбора и трудностите миналата година, то над 90% от парите са осигурени лично от мен. Задълженията, които са останали, са моя лична отговорност", заяви пред Спортал Тити Папазов.