Тийнейджър прави фурор в Щатите и чупи рекорди

Спорт
17:36 - 19 Януари 2022
1804
Тийнейджър прави фурор в Щатите и чупи рекорди

14-годишният Аксел Кей счупи рекорда на Фреди Аду и се превърна в най-младия футболист в историята на МЛС с подписан професионален договор. Тинейджърът подписа двугодишно споразумение с Реал Солт Лейк на 14 години и 15 дни.

Така той изпревари бившото чудо Аду със 153 дни, за да бъде най-младият играч, сключил сделка в историята на лига.

Аду беше определян като бъдеще голяма звезда, когато избухна на сцената, присъединявайки се към ДС Юнайтед на същата възраст през 2004 година.

В Реал Солт Лейк са уверени, че Кей ще стане величие във футбола.

„През последната година Аксел се доказа като един от най-добрите перспективните нападатели в САЩ“, сподели генералният мениджър на клуба Елиът Фол.

„Умението му пред гола надхвърля годините му. В съчетание със своя атлетизъм, той планира да стане голмайстор в нашата лига през следващите години.“

Кей е роден в Кот д'Ивоар през декември 2007 година, след което се премества в Бразилия, където баща му играе футбол.

Семейството се премества в Сан Диего през 2017 година, а Кей се присъединява към младежкия отбор на ЛА Галакси, но през 2020 година премина в Реал Солт Лейк.

Миналият октомври хлапето, все още само на 13 години и 8 месеца, влезе в игра от резервната скамейка в мач от USL Чемпиъншип за Реал Монархс, резервния отбор на Реал Солт Лейк. Това го направи най-младият спортист в историята на американските отборни спортове.

Четири други звезди на академията на Реал Солт Лейк също подписаха договори с първия отбор през миналата седмица. Все пак остава неясно дали Кей и останалите ще бъдат част от плановете на Пабло Мастроени за сезон 2022 в МЛС.