Тодор Кантарджиев: Инкубационният период на маймунската шарка е от 7 до 14 дни

Вирусът може да бъде пренасян от гризачи – мишки и плъхове, сподели професорът

Новини
11:25 - 22 Май 2022
1696
Тодор Кантарджиев: Инкубационният период на маймунската шарка е от 7 до 14 дни

Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив - това са симптомите на маймунска шарка, заяви проф. Тодор Кантарджиев - съветник на Столичната община по здравните въпроси.

"Първите мехурчета се появяват по лицето, след това по цялото тяло – най-много по ръцете и краката. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Карантината е 21 дни”, обясни той.

„Това са поксивируси, които са може би най-едрите вируси, които причиняват заболявания, главно на повърхностния слой на кожата. От тази група вируси е едрата шарка. От 1980 година децата не се ваксинират за едра шарка. Хората с маймунска едра шарка са до 40-годишни - значи неваксинирани за едра шарка”, каза проф. Кантарджиев.

Част от заразените в Европа са пътували до Африка, преди да развият симптомите.

„На 6 май агенцията за здравна сигурност на Великобритания докладва за първите случаи. Той е човек, който на 3 или 4 май лети от Нигерия. След това развива заболяването”, добави проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му вирусът може да бъде пренасян от гризачи – мишки и плъхове, предава vesti.bg.

„Случаите са с ниска заразност. От 50 контактували с болните е заболял само един. В момента се изяснява начинът на предаване”, каза проф. Кантарджиев.

„След отпадането на мерките за пандемията се пътува много. Големият брой случаи е и благодарение на факта, че от началото на май беше обърнато внимание на медицинските власти за проявата на това заболяване. Сега се изследва повече и се внимава повече”, обясни още той.

Проф. Кантарджиев смята, че трябва да се засили граничният контрол.