Тодор Тагарев: БТР-ите за Украйна са събрани

Новини
22:22 - 23 Февруари 2024
5755
Тодор Тагарев: БТР-ите за Украйна са събрани

„БТР-ите са събрани, очаква се да дойде фирмата, която осигурява железопътния транспорт, за да ѝ помогнем да бъдат натоварени и да заминат за Украйна”. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев преди събитие за отбелязване на две години от началото на войната в Украйна в Централния военен клуб в София. Коментарът му е в отговор на въпрос защо бронетранспортьорите от България още не са предоставени на Киев.

Въпросът с БТР-ите се преекспонира изключително много. Армията си е свършила работата, посочи Тагарев и допълни, че не може да отговори на въпроса кога ще заминат бронетранспортьорите, защото този въпрос вече е в „други ръце“. „Предполагам, че е въпрос на дни“, каза министърът.

В коментар на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че България не била изпратила нищо на Украйна, военният министър увери, че страната ни много е помогнала. „Знаете, че повечето от решенията за конкретно оказаната помощ са класифицирани, но България е една от страните, които помагат най-много”, заяви министър Тагарев.

Той поясни, че не можем да се мерим с показателите на решенията за оказване на помощ от други страни, но постоянно преглеждаме исканията и възможностите си да окажем подкрепа. Можем да помогнем още с материални средства. Когато имаме готовност, ще обявим, отново без конкретика, допълни министърът.

Тагарев отговори отрицателно на въпроса дали отлагането на приемането на Стратегическия преглед на отбранителната политика би отложило помощта за Украйна. „Стратегическият преглед има много по-широк обхват, не е фокусиран върху помощта за Украйна. Той се провежда, за да предложим решения на кабинета, ако е необходимо и на Народното събрание, как по най-добър начин да адаптираме нашата отбранителна система в съвременната среда на рискове“, обясни министърът на отбраната.

Според него двете години война в Украйна са променили много неща за Българската армия. „Най-малко имаме условия за ускоряване на развитието на отбранителните способности“, посочи министърът и увери, че се действа ускорено за адаптиране на цялостната отбранителна система към новите предизвикателства.