Тодор Тагарев: Приоритетът ми е модернизацията на българската армия

Очакваме много скоро група от американска страна, която да прегледа всичко, което заявяваме, сподели военният министър

Новини
10:59 - 04 Септември 2023
1784
Тодор Тагарев: Приоритетът ми е модернизацията на българската армия

Основният ми приоритет е модернизацията на Българската армия, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод информацията, че Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара.

Това е максималното количество техника и максималната цена, за която може да се говори в този проект, каза министърът.

Очакваме много скоро група от американска страна, която да прегледа всичко, което заявяваме, да има яснота ще искаме ли още нещо или ще се откажем от нещо, и само тогава ще бъде определена крайната цена и съставът на този проект, обясни Тагарев.

На 1 септември Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Продажбата на съюзничката от НАТО България ще се състои от 183 машини от различни модификации на типа „Страйкър“, включително за превоз на пехота, командни машини и машини за медицинска евакуация, посочи американското министерство на отбраната.

Тагарев коментира и случая от миналата седмица с неговия съветник Мустафа Емин, за когото медици от “Пиргов” твърдят, че ги е заплашвал със здравния министър проф. Христо Хинков и е настоявал дете да бъде извадено от противошокова зала, за да бъде настанено неговото.

“Случаят е много неприятен. Този случай бе иницииран от пост в личен профил, който след това бе препубликуван от “Пирогов”. Версиите са две. Аз съм изслушал моя съветник и това, което първоначално бе обявено се разминават много съществено. Много емоционална беше реакцията на всички - на медиите, на гражданите и в политическите среди. Аз ще взема решение тогава, когато се запозная с фактите”, каза министърът.

”По никакъв начин не съм оказвал натиск”, настоя Тагарев по повод “Пирогов”.

“Между другото един от водещите политици обяви, че само за 5 минути мога да си изясня целия казус. Аз обаче не бих могъл да си позволя действия, например, телефонно обаждане до директора на “Пирогов”, което може да бъде възприето като опит за натиск. Затов очаквам да видя реално фактите, за да взема решение”, продължи Тагарев. Той обясни, че се е обърнал към здравния министър като “към колега” с молба да направи проверка с “механизмите, с които разполага” като към момента нямало отговор. 

Очаквам да видя запис. Твърди се, че има запис и той може да ми бъде предоставен от колегата. Аз разбрах, че много хора са гледали записи вече - политици, там от “Да, България”, които са искали проверка. Аз не съм, каза Тагарев.

Работим в пълна прозрачност - аз пиша служебно писмо до своя колега и то веднага излиза в медиите, вметна Тагарев. За писмото, което бе изпратено миналата седмица, се разбра от публикация във фейсбук на бившия здравен министър от ГЕРБ. проф. Костадин Ангелов.

Случаят, както виждате, има много сериозна политическа окраска. Искат се оставки, иска се моята оставка, така че предполагам има начин да видя и аз записа преди да взема решение. Надявам се, че до края на седмицата ще успея да се запозная и да взема решение, допълни той.