Той ли ще наследи Жан-Клод Юнкер довечера?

Новини
19:23 - 30 Юни 2019
3642
Той ли ще наследи Жан-Клод Юнкер довечера?

Холандският социалист и водещ кандидат на лявоцентристкия блок в Европейския парламент Франс Тимерманс е фаворитът да получи в неделя вечер в Брюксел номинацията на държавните лидери на страните от ЕС за председател на Европейската комисия, съобщава агенция "Ройтерс".

Извънредната среща е в навечерието на началото на учредителната сесия на Европейския парламент във вторник, 2 юли, на която в най-добрия случай би трябвало да бъде предложен за одобрение изборът на Европейския съвет на правителствените и държавни ръководители. След това наследникът на Жан-Клод Юнкер ще покани 28-те държави да му предложат своите кандидати за еврокомисари и след изслушване и одобряване от профилните комисии на ЕП евродепутатите трябва да одобрят или отхвърлят цялата Комисия и тя да заработи от 1 ноември.

Агенцията се позовава на няколко свои източника, а същото твърди и европейското издание на "Политико". Според "Ройтерс" ако това се потвърди официално, то ще е демонстративно пренебрегване на няколко източноевропейски държави, които изрично заявиха, че са против кандидатурата му.

"Франс Тимерманс не е кандидат на компромиса. Той очевидно е кандидат, който разделя Европа и със сигурност не разбира Централна Европа, не разбира една Европа, която излиза от посткомунистическия колапс", заяви в неделя полският премиер Матеуш Моравецки.

За решение са достатъчни минимум 21 от 28 държави и не е проблем да бъдат изолирани противници на Тимерманс като Унгария и Полша. В тези две държави сегашният първи зам.-председател на Европейската комисия е особено непопулярен сред управляващите заради призивите му Будапеща и Варшава да бъдат наказани със замразяване правото на глас заради погазване върховенството на закона, превземане на медийното пространство и тормоз срещу неправителствения сектор.

Влизайки за срещата, започнала в 17 часа българско време, френският президент Еманюел Макрон заяви, че очаква днес да има решение за три от основните постове в ЕС, а този на управител на Европейската централна банка ще бъде определен по-късно. Но при пристигането си канцлерът Ангела Меркел каза, че "Ще решим кого да предложим начело на Европейската комисия и ще обсъдим другите висши постове. Изглежда разговорите няма да са лесни".

Премиерът на България Бойко Борисов, който също е в Брюксел, изрази съмнение, че тази вечер ще има избран нов председател на Европейската комисия. "Никога не съм бил против някого. Европейският избирател се произнесе за качеството. Надявам се никой от нас да не се счита за по-висш от европейския избирател", посочи Борисов пред журналисти в Брюксел.

"Аз стоя толкова зад Вебер, да не повтарям цялата му програма. С Пленкович стоим твърдо зад него. Имаме 2 коза в ръка - Кристалина Георгиева и Мария Неделчева (Габриел)", каза той и допълни: "Никога не бих представлявал друга държава. Не съм казал, че ще преговарям от името на Унгария и Полша".