Тол таксите скачат с 50% от 1 юли

Новини
14:35 - 29 Юни 2023
2836
Тол таксите скачат с 50% от 1 юли

Работа група, включваща представители на пътнотранспортния бранш, експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Министерството на транспорта, ще изработи проект за изменение на тарифата за тол таксите. 

Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Работната група си е поставила за цел това да се случи в рамките на 30 дни.

Регионалният министър Андрей Цеков покани транспортния сектор да се включи в изработването на новата методика. Той посочи, че ангажиментът, който правителството поема, е, че след като бъде прието с постановление на Министерския съвет, изменението ще се прилага ретроактивно от 1 юли 2023 г.

По думите му след влизането в сила на отстъпките по проекта представителите на бранша ще могат да си получат средствата от държавата със задна дата от 1 юли, независимо, че от същата дата ще се въведе начисляване на новите такси.

Според Цеков към този момент е невъзможно нито нормативно, нито технически да се отложи влизането в сила на новата тарифа. 

Още през месец май 2023 г., по време на служебния кабинет, операторът на тол системата "Капш Трафик Солюшънс" е конфигурирал и заложил новите тарифни ставки в софтуера и е уведомил, че всякаква промяна изисква период от 45 дни, поясни той.

Чувайки загрижеността и аргументите на пътнотранспортния бранш, постъпихме отговорно. След проведената среща с бранша съгласувах възможните опции с министър-председателя акад. Николай Денков и с министъра на финансите Асен Василев, допълни министърът.

Регионалният министър уточни, че тол таксите ще се увеличат с 50% от 1 юли 2023 г.

Цеков подчерта, че планираното изменение в тарифите е проблематично, защото е изработено при липса на консенсус между държавата и представителите на транспортния бранш.

По думите му нормативно и технически предвиденото увеличение не е могло да бъде отложено за пореден път, тъй като редовният кабинет е встъпил в длъжност на 6 юни 2023 г., а изменението е предвидено да влезе в сила от 1 юли 2023 г. За да се постанови един нов нормативен акт като постановление на Министерски съвет, са необходими обществено обсъждане и изготвяне на финансови обосновки, което отнема по-дълъг от разполагаемия в момента период от време, каза още Цеков.