Тома Биков: Готови сме за избори, но не сме сигурни в победата

Новини
09:53 - 13 Юли 2020
4899
Тома Биков: Готови сме за избори, но не сме сигурни в победата

Площадът може да изразява мнение, но площадът не може да управлява. Toва заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в сутрешния блок на БНТ.

По думите му мнозинството от хората имат основания да изразят мнението си. Площадът предразполага към по-голяма емоционалност и е нормално там да бъде водеща емоцията, но площадът не може да управлява, посочи Биков.

Според него самите протестиращи имат най-различни мотивации - привържениците на президента Румен Радев едни, други са на Демократична България. Аз не отричам, че в България има хора с ниски доходи, но не мисля, че протестът е толкова заради доходите, обясни депутатът.

За него глупавото поведение на гардовете от НСО била искрата, която запалила протестите. Президентът от четири години се опитва да запали искрата, е, сега вече се запалила, отсече Биков.

За ГЕРБ предсрочните избори били най-малкият проблем, но по-големият проблем е, че няма план от страна на президента, нито от страна на хората, които искат избори. Нашият план е да не подаваме оставка, защото страната влиза в тежка политическа криза без парламент и нито един закон няма да бъде приет в следващите 3-4 месеца, предупреди Тома Биков.

Той отбеляза, че доверието на обществото в партията ще се види след осем месеца на редовните избори. "Ние може да сме направили много грешки, но ние направихме две неща, които нямаше да станат без нас - Ф16 въпреки президента и приемането ни в чакалнята на еврозоната", похвали се Биков. Според него оставката на Владислав Горанов е нелогично искане предвид приемането на страната ни в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната.

Ние сме готови за избори винаги, но никога не сме сигурни в победата. Ние това, което искаме, е да чуем гласа на хората на изборите, а не на площадите. Ако ни подкрепят, ще управляваме, ако не ни подкрепят, няма да управляваме, изказа теза Биков.

Това правителство е избрано легитимно и няма нищо общо с правителството на Орешарски, увери депутатът от ГЕРБ и посочи, че разделението на обществото на каквито и да било групи само може да отслаби държавата.

Тома Биков смята, че президентът трябва да си изкара мандата и лично управляващите не биха си позволили да му поискат оставката. Хората назначават и сменят президента, премиера и председателя на парламента, каза още той.