Тома Биков: Меморандумът е опит за саботаж на преговори

Към момента не вижда никакви изгледи ротацията да мине, готвим се за избори, заяви депутатът

Новини
12:31 - 21 Февруари 2024
1471
Тома Биков: Меморандумът е опит за саботаж на преговори

Меморандумът, който видяхме в медиите, не мисля, че е покана за преговори, а по-скоро опит за саботаж на преговори, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков пред журналисти в парламента.

Вчера от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) предложиха меморандум с основните цели на управлението за следващите девет месеца. Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи този подход като незрял и неприемлив и коментира, че

„избори две в едно са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция“.

В отговор от ПП-ДБ посочиха, че меморандумът представлява покана за преговори към фактическите им коалиционни партньори.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС отбеляза, че меморандумът е датиран от март до декември 2024 г. В този период от време ще се бори корупцията, ще се създава ефективно управление и след декември 2024 г. явно ще трябва да направим ротация и да се върнем в сегашното положение, когато това не се случва, коментира той. Защо са датирали за седем месеца такива приоритети, които твърдят, че са им каузата на живота, попита Биков.

По думите му тези хора демонстрират липса на каквато и да било политическа култура.

„Пращания по чатове, по имейли, не е покана за преговори“,

заяви Тома Биков. Преговори ние сме водили, те се случват с преговорни групи, пишат се документи, преговаря се, след това се представят на обществото, а не се пуска един хвърчащ лист, в който предложението е „дайте да си разделим държавата“, посочи той.

Всички други общи приказки за борби с корупцията и за какво ли не са сложени, за да се опакова в някаква по-лъскава опаковка предложението „дайте двете партии да си разделим държавата“, коментира Биков. "Това предлагат, без преговори, разбира се, и си мислят, че ние сме като тях. Ами не сме като тях, съжалявам“, добави депутатът от ГЕРБ-СДС.

В отговор на въпрос за ротацията, Тома Биков каза, че към момент не вижда никакви изгледи да мине и добави, че са готови за избори.