Тома Биков: Не търсим подкрепа за себе си, а България да има антикризисно управление

Можем да управляваме с партии, които споделят нашата геополитическа ориентация, заяви членът на ГЕРБ

Новини
10:11 - 05 Октомври 2022
2380
Тома Биков: Не търсим подкрепа за себе си, а България да има антикризисно управление

Ние не търсим подкрепа за себе си, а за това България да има едно проевропейско и антикризисно управление. Предлагаме формулата заедно с компромисите, които сме готови да направим, и очакваме другите партии. Не сме изключили никого от този разговор. Длъжни сме да направим всички възможно, за да не бъде изхвърлен вота на всички гласували български граждани. Това каза Тома Биков от ГЕРБ пред Bulgaria ON AIR.

С всеки следващ предсрочен вот ще става все по-трудно да се сформира правителство. Такава е логиката на политическите кризи. Те се задълбочават. Ако отидем на избори през януари, тогава възможността за кабинет ще бъде още по-трудна. Всеки следващ избор разбива фундаментите на представителната демокрация в България, каза той.

Можем да управляваме с партии, които споделят нашата геополитическа ориентация. Каним на разговор всички. Готови сме с всеки да говорим, но сме готови да управляваме с партии, които са проевропейска и проатлантическа ориентация.

Важното е да се очертаят точките на консенсус в парламента и около тях да се опитаме да излъчим правителство. Такива са геополитическата ориентация, съдебната реформа, енергетиката и икономическата криза. Друг приоритет е приемането на бюджет за 2023 г.

Всяка кандидатура за министър трябва да бъде възможно най-безспорната в публичното пространство. Трябва да намерим хората, за които не може да се каже една лоша дума. Фигурата на премиера трябва да бъде максимално приета от партиите в Народното събрание и да се ползва с едно сериозно доверие, разкри Биков.

Ще предложим председателите на комисиите да бъдат разпределени на пропорционален принцип спрямо мандатите на парламентарните групи. Ще се опитаме да постъпим по начин, който да даде представителност на всички, допълни той.